Paramedik Derneği ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Paramedik Programı tarafından düzenlenen '1'inci Ulusal Paramedik Kongresi', Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Rose Residence Hotel'de başladı. 81 ilden 300'ün üzerinde sağlık çalışanının katıldığı kongrenin ana gündem maddesini sağlık personeline yönelik 'şiddet' oluşturuyor. Kongreye, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, Paramedik Derneği Başkanı ve Paramedik Kongresi Eş Başkanı Umut Uğurel, AÜ Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Feyyaz Önder, AÜ Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Eray, Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin katıldı.

KONGREDE TARTIŞILACAK KONU BAŞLIKLARI

İki gün sürecek kongrede, acil sağlık hizmetlerinin yeni yapılanması ve paramedik politikası, şiddet, malpraktis, ölüm kararı, komuta kontrol merkezi, zamana bağlı geri döndürülebilir olgular, hastane öncesi alanda acil hastaya yaklaşım, crush sendromu, ileri yaşam desteği, hastane öncesi alanda aneljezi ve sedasyon, operasyon bölgesinde hastaya yaklaşım ve tahliye zinciri, paramedik eğitimi ve ambulans konuları ele alınacak.

SAĞLIK PERSONELİNİN EN BÜYÜK SORUNU ŞİDDET

Kongrenin açılışında konuşan Paramedik Derneği Başkanı Umut Uğurel, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadı. Sağlık çalışanlarının en büyük sıkıntısının şiddet olduğunu vurgulayan Başkan Uğurel, görevi hayat kurtarmak olan sağlık görevlilerinin görev başında sık sık fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden Uğurel, hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının can güvenliği nedeniyle görevini yapamaz duruma geldiğini kaydetti.

Uğurel'in konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı ise sağlık çalışanlarına yönelik 'şiddet' konulu bir sunum yaptı.

Kongre, 14 Ekim'de yapılacak oturumların ardından sona erecek.