Sağlık Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada ; 'Moliva Grey Away' saç toniği , 'YU&DALİ' saç güçlendirici bakım spreyi ve 'Restoria Dıscreet Colour Restoring Cream' isimli ürünlerde, kozmetik ürünlerde kullanımına izin verilmeyen maddelerin (minoksidil , kurşun ve bileşikleri) yer aldığı belirtildi. Bakanlık ayrıca adı geçen ürünler ile 'Ozoderm' isimli saç renklendirici ve pembe maske adlı ürünün internet ortamında ve görsel medyada yer alan tanıtımlarında; "Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır", "Sağlık Bakanlığınca tescillidir", "5324 sayılı Kozmetik Kanuna göre üretilmiştir" diye ürün tanıtımlarının da yapıldığı tespit edildiğini bildirdi.

'ÜRÜNLER PİYASADAN TOPLANIYOR'

"Kozmetik Mevzuatı gereğince üretici, kozmetik ürünleri piyasaya arz etmeden önce Bakanlığımıza bildirimde bulunmak zorundadır. Bilindiği üzere, bu bildirim, sadece bir beyan niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olduğuna dair yazılı ve sözlü ibareler veyahut izinliymiş izlenimi veren tanıtımlar, hem kozmetik hem de tüketicileri koruma mevzuatına aykırıdır. Mevzuat gereğince bu ürünlerle ilgili idari ve cezai müeyyide uygulanarak piyasadan toplanması işlemlerine başlanmıştır."

'KOZMETİK İSTENMEYEN ETKİ' BÖLÜMÜ

"İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğümüz, halk sağlığını korumak görevini yerine getirmek üzere, vatandaşlarımızın kozmetik ürünlerle ilgili istenmeyen etki bildirimlerini alması uygulamasına başlamıştır. Bu amaçla İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğümüz 13 Şubat 2012 tarihinden itibaren www.iegm.gov.tr adresindeki 'Kozmetik İstenmeyen Etki' bölümünden kozmetik ürünlerle ilgili istenmeyen etki bildirimlerini kabul etmektedir. Vatandaşlarımızın bildirilen web sayfasından ilgili bölümdeki formu kullanarak kozmetik ürünlerden kaynaklanan şikâyetlerini bildirmeleri beklenmektedir. Kozmetik İstenmeyen Etki Bildirimleri, 'gizlilik esası' temelinde kayıt altına alınacak ve gerekli değerlendirme yapılacaktır."

Açıklamanın son bölümünde şöyle denildi ; "Bakanlığımızın adı kullanılarak "T.C. Sağlık Bakanlığınca onaylıdır", "Sağlık Bakanlığınca tescillidir", "Sağlık Bakanlığınca izinlidir" gibi ibarelere ve Bakanlık logosunun kullanıldığı kozmetik ürünlerin reklam ve tanıtımlarına itibar edilmemesi, bu tür reklam ve tanıtım yapan kişi ve firmaların Bakanlığımıza ve İl Sağlık Müdürlüklerine bildirilmesi büyük önem arz etmektedir."


(MV)