Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin açılışı ve sağlık kurumlarını ziyaret etmek için dün gece karayoluyla Edirne’ye geldi. Geceyi Edirne'de geçiren Bakan Akdağ bu sabah ilk olarak Edirne Valiliği'ni zayeret etti. Valiliğe gelişte kendisini karşılayan polis mangasını selamlayan Bakan Akdağ, Edirne Valisi Gökhan Sözer’i makamında ziyaret ederek ilin sorunları hakkında brifing aldı. Bakan Akdağ, brifingten sonra Türkiye’nin yakın zamanda sağlık alanında dünyada 1 numara olacağını savundu. Adana’daki yeni yapılan Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının acil servis ünitesindeki kapı ve koridor, sedyelerin geçeceği kadar geniş olmadığı gerekçesiyle yıkılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Akdağ bu durumun 'Küçük tadilat' olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Akdağ Türkiye’de 9 yıldır ciddi bir şekilde sağlıkta dönüşüm programı uyguladıklarını kaydederek şöyle konuştu:

"Bu dönüşüm programının temelinde vatandaşlarımızın sağlık hizmetine kolay erişimi, ülkedeki her vatandaşın sağlık hakkının temel olduğuna inanıyoruz. Bir insanın kırsalda yaşaması, yoksul olması asla sağlık hizmeti alması noktasında bir olumsuzluk oluşturmamalıdır. Türkiye’de zaman zaman varlıklı insanlar hastalandıklarında geçmişte Avrupa’ya hatta Amerika Birleşik Devletlerine giderek tedavi olmayı tercih ederlerdi. Şimdi durum tersine dönmüş durumda. Avrupa’dan, Amerika’dan, Orta Doğu’dan hasta alıyoruz. Ben şuna inanıyorum ki Türkiye’ye yakın gelecekte hem kaliteli ve güvenilir sağlık arzı ile maliyetler açısından ucuz bir şekilde sunabilmesi itibariyle dünyada sağlık turizminin bir numaralı ülkesi haline gelecektir."

Türkiye’de sağlık sektöründe bazı illerin ön plana çıkmaya başladığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Recep Akkdağ, şöyle devam etti:

"İstanbul, Gaziantep, Antalya, Muğla, Ankara, İzmir’de yurt dışından gelen hastaları karşılamaya başladılar. Bununla iftihar ediyoruz. Türk tıbbının bilimsel anlamda çok mükemmel işler başarması, sağlık sistemimizin kaliteli, güvenilir, insancıl ve hesaplı bir noktaya gelmiş olması bize bu imkanı veriyor. Bugün Türkiye’de sağlık sistemi, hem 75 milyonu kapsayan sosyal adaletçi yaklaşım, bilimsel açıdan dünyanın en yüksek teknolojisi, gerek koruyucu gerek tedavi edici hizmetler açısından sistem olarak tüm dünyanın ilgisini çekemeye başladı."

Türkiye’de sigarayla mücadele konusunda yapılan çalışmaların tüm dünyaya model oluşturduğunu ifade eden Bakan Akdağ, şimdi fazla kilolar ve hareketsizlilikle çalışmalar başlatacaklarını söyledi. Bakan Akdağ, “Dünya Sağlık Örgütü, OECD ve UNICEF gibi uluslararası örgütler Türkiye’yi bir model ülke olarak gösteriyorlar. Sigarayla yaptığımız mücadele dünyaya örnek oldu. Şimdi önünüzdeki fazla kilolarımız ve hareketsizliliğimizle ilgili yapacağımız mücadele var. Bir anlamda geleceğimizi karartabilecek önemli bir zararlıdan kurtulma yolunda çok büyük adımlar attık. Sigaradan bahsediyorum, şimdi fazla kilolarımız noktasında da bu mücadeleyi önümüzdeki yıllarda ciddi bir şekilde yürüteceğiz" diye konuştu.

"SKANDAL DEĞİL, KÜÇÜK TADİLAT"

Adana’daki yeni yapılan Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının acil servis ünitesindeki kapılar ve koridorlar, sedyelerin geçeceği kadar geniş olmadığı gerekçesiyle yıkılmasını küçük tadilat olarak değerlendiren Sağlık Bakanı Akdağ şöyle devam etti:

“Bazen 'bir bardak suda fırtına koparmak' diye tabir var. Bu şekilde gereksiz ajitasyon yapanlar oluyor. Koskoca yeni bir hastane yapılmış, teknik, mühendislik açısından herhangi bir tarafında değiştirilmesi gereken bir durum ortaya çıkabilir, bunlar tabii olarak kabul edilmelidir. Son derece yoğun ve hızlı bir şekilde Türkiye’de hastaneler yapıyoruz. Dolayısıyla buna benzer küçük tadilatların yapılması mümkündür. Hatta bazen kaçınılmazdır, aslında. Bunu bir sendika özellikle gündeme getiriyor. Yani ne üstüne vazife o sendikanın bunu anlamak da mümkün değil. Sağlık çalışanlarının durumlarının iyileştirilmesiyle ilgilenmesi gereken bir kuruluşun, kendi üstüne vazife olmayan meselelerle, sırf muhalefet olsun diye, ideolojik bir karşıtlıktan dolayı gündem oluşturmaya çalışması yakışık almıyor. Bunu tabii karşılamak lazım, sonuçta vatandaşın aldığı hizmete bakacaksın. Yapılan tüm işler vatandaşın daha mükemmel bir hizmet alması içindir."

"DELİ DANA BİLGİSİ BİZDE YOK"

Gazetecilerin Manisa’da bir kişinin deli dana hastalığı nedeniyle öldüğüne dair bilgiler olduğunu hatırlatması üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kendilerinde böyle bir bilgi olmadığını söyledi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer’in badem ezmesi tatlı ve Selimiye Cami minyatürü hediye ettiği Bakan Akdağ daha sonra Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi’yi makamında ziyaret etmek için Belediye Başkanlığı binasına geçti.



EÖ(LK/İD)