Salık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarıyla biraraya geleceği toplantıya katılmak üzere geldiği Konya'da ilk olarak Vali Aydın Nezih Doğan'ı ziyaret etti. Bakan Akdağ'ın Valilik ziyareti öncesi Vali Yardımcısı Bekir Kaya, bina önünde yerdeki sigara izmaritlerini görünce telaşlandı. Kaya'nın, telaşla bir görevliyi çağırıp izmaritleri temizletmesi dikkat çekti.

Bakan Akdağ, Vali Doğan'la yaptığı görüşme sonrası basın mensuplarına hedeflerini açıkladı. Akdağ, 2015 yılına kadar bütün sağlık binalarının, bütün hastanelerin yeniden yapılmış ya da yenilenmiş olarak ortaya koydukları prensiplere uygun hale getirmeyi hedeflediklerini  söyledi. 

KALP KRİZİNİ  DİKKATE ALIN UYARISI

Helikopter ambulans hizmetine de değinen Bakan Akdağ, artık kalp krizi geçiren bir hastanın en geç 3-4 saat içinde kalp damarına müdahele edilecek şekilde planlama yapıldığını söyledi. Kalp krizi geçiren hastaların, çevresi tarafından sanki mide ağrısı ya da basit ağrı gibi görüp 112 Acil Servisi aramakta geç kaldıklarına dikkat çeken Akdağ, göğüs ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini ve hemen 112 Acil Servis'e haber verilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 64'Ü HARAKET ETMİYOR

Bakan Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Ayürek'i ziyareti sırasında ise obeziteye değindi. Herkesin ölümü tadacağını kaydeden Akdağ, ölümden kurtuluşun olmayacağını  ama insanın sağlıklı bir yaşamı seçebileceğini ifade etti.

Türkiye'de  toplumun son 10-15 yılda çok şişmanladığını belirten Bakan Akdağ, bunun için tedbirler aldıklarını kaydetti.

Şişman olmamak için yeterinden fazla besin tüketilmemesi ve hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, şunları söyledi:

"Aile ve Sosyal Politilakalar Bakanlığı'nın yaptığı araştıma şunu gösteriyor. Türkiye'nin vatandaşımızın yüzde 64'ü hiç haraket etmiyor. Egzersiz yapmıyor. Ancak günlük işlerini yapmak için bir yerden, bir yere hareket ediyor. O da araçla gidip geliyor. Merdiven dahi çıkmıyor. Asansörü tercih ediyor. Dedeleri günde 10-15 kilometre yürüyen bir toplumdan, oturan bir toplum haline geldik. Çok fazla televizyon seyrediyoruz. Bilgisayarın başında çok fazla zaman tüketiyoruz. Bu sağlımızı ileri derecede tehdit ediyor. Demek ki, sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak için şişmanlıktan korunmalı, yeterinden fazla yememeliyiz."

'AÇIKMADAN SOFRAYA OTURMAYIN'

Her önüne gelenin bir diyet anlattığını belirten Bakan Akdağ, "Bir defa acıkmadan sofraya oturmamalıyız. Doymadan da kalkmalıyız. Her sofradan da midemizin bir kısmını boş bıraktığımızı hissederek düşünerek kalkmalıyız. Tıka basa yememeliyiz ve yavaş yemeliyiz. Bunu yaparsak yeme kültürünü doğru yöne döndürmüş oluruz" dedi.

Doğru beslenme ve haraket dışında sigara ve alkolden kaçınılmazı gerektiğini kaydeden Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sigarada Türkiye ortaya koyduğu öncülükle, dünyanın taktirini kazanmış durumdadır. Başbakanımız sigara ile mücadelede Dünya Sağlık Örgütü'nün özel başarı ödülünü aldı. Başkanımızdan önce örgütün Avrupa bölgesi, ödülü bana vermişti. Bunu tüm toplumla gerçekleştirdik. Sigaradan gittikçe neslimizi, nesillerimizi korumaya devam ediyoruz. Bu devam edecek. Tabi bir de alkol var. Türkiye'de alkol tüketimi Avrupa'nın çok altında. Ortalama bir Avrupalı'nın tükettiği alkolün 5 de 1'i Türkiye'de tüketiliyor. Ama yine de geleceğimiz açısından bu hususta da dikkatli olmayız. Demek ki, şişmaklıktan korunmak, doğru beslenmek, yeterince haraket etmek, sigaradan, alkolden korunmak. Sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak istiyorsak bunlara bütün toplumca itina edeceğiz."



MKY,HD(İA/SS)