İzmir-Manisa arası yolculuğu 45 dakikadan 15 dakikalık bir süreye indirecek, mevcut karayolunu bin 100 metre kısaltacak Sabuncubeli Tüneli’nin temeli Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iki kentin valisi ve bölge milletvekillerinin katılımıyla 10 Eylül 2011’de atıldı. Koçoğlu A.Ş. ve Makimsan A.Ş. ortaklığıyla inşaa edilecek tünelin, yapım sonrasında 11 yıl, 11 ay, 11 gün boyunca bu firmalar tarafından işletilmesi ve bu süre içinde 2.50 dolar geçiş ücreti alınması örgürüldü. İzmir-Manisa karayolundaki rampaların kaldırılarak yol uzunluğunun kısaltılması ve yolun standardının yükseltilmesi amaçlanan tünelin 2.8 kilometre, bağlantı yollarının da 1.24 kilometre olması ve 2x2 şeritli yol olarak olarak yapılması tasarlandı. 110 milyon liraya mal olacak tünelin 2013 yılı sonlarında tamamlanacağı açıklandı. Ancak temel atma töreninden yaklaşık yedi ay geçmesine rağmen tünelin kazımına başlanmadı.

BAKANA SORU ÖNERGESİ

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ören, Manisa-İzmir karayolu üzerindeki Sabuncubeli mevkiindeki rampa ve virajların her zaman sürücülere sorun yarattığını, güzergahta her gün 30 bin araçlık bir trafik yoğunluğu bulunduğunu belirtti. Ören, “2011 Eylül ayında tünelin temeli yapılan büyük bir törenle tarafınızdan atılmış, iki yıl içerisinde bitirileceği sözü verilmişti. Tünel yapım ihalesi Koçoğlu A.Ş ve Makimsan A.Ş ortaklığına verilmiş ve yap-işlet-devret modeli ile yapılması kararlaştırılmıştı. Yapım sonrasında firmalar, 11 yıl 11 ay ve 11 gün boyunca yolun işletmesini de üstlenecek. İşletmeci firma, araçlardan bu süre içinde 2.50 dolar ücret alınacağı yetkililer tarafından açıklanmıştı. Ancak aradan geçen yedi ayda bölgede herhangi bir faaliyete başlanmamıştır. Vatandaşlardan gelen şikayetlerde, Sabuncubeli tünelinin yılan hikayesine döndüğü, ihaleyi alan ana firmanın tünel kazım işini taşerona verdiği ancak onların da hiçbir faaliyette bulunmadığı belirtilmiştir. Tünelin delineceği yamacın önüne önce beton döküldüğü, ancak toprak kayması sonucu platformun kullanılamaz hale geldiği, bu kez Manisa yönünden başka bir yerden tünel kazılmasının gündeme geldiği burada da ağaçlar kesileceğinden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın olaya müdahil olması nedeniyle sonuç alınamadığı tarafıma iletilmiştir” dedi.

Böyle giderse Manisa için büyük önem arz eden Sabuncubeli Tüneli’nin söz verilen tarihte bitirilmesinin mümkün olmayacağını kaydeden Ören, “Sabuncubeli tüneli söz verdiğiniz gibi 2013 yılı Eylül ayına kadar bitirilecek midir? Projede ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle, tünel giriş ve çıkış yerlerinde değişiklik yapılacak mıdır? Tünelden geçen araçlardan ne kadar geçiş ücreti alınacaktır? Ücret uygulaması nasıl yapılacaktır? Ücret ne kadar süreyle alınacaktır?” sorularını yöneltti.

GÜZERGAH DEĞİŞİYOR

Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Erol Altun, tünelde güzergah değişikliği olduğunu, eğimin yüzde 7.8’den yüzde 6’ya indirileceğini ve tünel uzunluğunun bir kilometre artırılarak 2.8’den 3.8 km.’ye ulaşacağını belirtti. Altun, “Tünelin başlangıcı eskisine göre Manisa’ya 1 km. daha yaklaşacak. Firma, eğimin az ve tünelin daha düz olmasını amaçladı. Bunun için yeniden proje çiziyor. İnşaatın zamanında bitebileceğini düşünüyoruz” dedi.



MHÖ(İÖ/AAA)