BDP Gaziemir ilçe örgütü tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, ramazan ayı dolayısıyla toplumlar tarafından insanlığın tekrar hatırlandığını belirtip, "Kürtler, kürdistanlılar oruçlarını tutarken, oruçlarını açarken duasını hep barış kardeşlik üzerine gerçekleştiriyor. Bu ülkede gerçek anlamda bir barış olabilmesi için Kürt halkının özgürlüğüne kavuşması gerekmektedir. Kürt halkının özgürlüğü, Türk halkının özgürlüğüne kavuşması demektir" dedi.

ÖZGÜRLÜKLERİNİ KAZANDILAR

İftardan sonra partililere konuşan Tuncel, Ortadoğu'da Türkiye'yi ve Kürdistanı ilgilendirecek ciddi gelişmeler olduğunu ifade etti. Tuncel, "Esad rejimi tarafından yok sayılan Kürt halkının şimdi özgürlük mücadelesinde en önemli dinamiğini oluşturuyor. Tarih her zaman insanın karşısına bu tarz fırsatlar çıkarmaz. Suriyedeki Kürt halkı bu fırsatı iyi değerlendirdi. Yıllarca dilini kimliğini koruyarak örgütlü mücadelesinden yılmayan Suriyeli Kürt halkı, şimdi özgürlüklerini kuruyor. Türkiye'nin bu duruma saygı duyması gerek" dedi.

ÖZGÜRLÜK MEŞALESİNİ KİMSE SÖNDÜREMEZ

Sabahat Tuncel konuşmasını söyle sürdürdü: "Biz burdan AKP hükümetine sesleniyoruz. Sayın Başbakan bu ülkede 20 milyon Kürt var. Eğer Ortadoğuda lider olmak istiyorsan, bunun yolu Diyarbakır'dan geçer. Obama ile görüşerek bu iş olmaz. Gideceksin Diyarbakır'a o direnen halkın temsilcileriyle görüşeceksin. Türkiye'de Kürtlerle bir masaya oturacaksın, müzakere sürecini başlatacaksın. Sayın Öcalan'la müzakere süreci başlatacaksın. AKP hükümetinde bu cesaret olmadığı ortada biz bir kez daha halkların demokratik kongresi olarak hem Barış Demokrasi Partisi olarak şunu ifade ediyoruz. Türkiye halklarına eşitlik ve özgürlüğü AKP getiremez. Çünkü Olso'da yapılan bütün görüşmeler sonucunda barış ortaya çıkardı. Bugün masayı deviren AKP hükümeti olmuştur. O yüzden özgürlüğü biz kendimiz getireceğiz. AKP hükümeti gitmeden bu ülkeye barış gelmeyeceği kanıtlanmıştır. Çünkü Başbakan her gün savaş politikalarına yeni birisini ekiyor. Biz buradan sadece Kürdistanlılara değil Türk halklarına da çağırımızdır. Eşitlik özgürlük istiyorsanız halkların barışını istiyorsanız eşitlik ve özgürlük cephesinde yer almanızı gerekiyor. Kapının onurlu bir barışı gerçekleştirecek ne cesareti var ne gücü var. Süriye'deki kardeşlerimiz özgürlüğüne kavuştu, bizler moral bulduk. Ortadoğu'da Kürt halkının özgürlük ateşi ve meşalesi yanmıştır. Bu meşaleyi kimsenin söndürmeye cesareti yetmez." 



YY (KÖ/RT)