İddiaya göre, olay 2004'de Irak'ın Kerkük bölgesindeki ABD'nin ileri harekat üssünde meydana geldi. Metin Subaşı üsteki ihaleleri almasında kendisine yardımcı olması için ikmal çavuşu olarak görev yapan ABD vatandaşı Ronald Joseph Radciffe'ye rüşvet verdi. Radciffe de ihaleyi Subaşı'nın şirketinin kazanmasını sağladı. Radciffe, rüşvetten aldığı parayı Hawaii'deki kız arkadaşının aracılığıyla aklamaya çalışırken olay ortaya çıktı. Hawaii Bölgesi'nde yerel mahkemede yargılandı. 22 yıl görev yaptığı ordudan atılan Başçavuş Radciffe'e, 3 yıl 4 ay hapis, 30 bin dolar da para cezası verildi.

Mahkemenin kararı, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilerek, rüşveti veren Türk işadamı Subaşı hakkında da işlem yapılması istendi.

Soruşturmayı tamamlayan Adana Cumhuriyet Savcısı, olayla ilgili iddianame hazırladı. Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 2007'de İncirlik'teki rakip müteahhit ile girdikleri silahlı çatışmada otomobilinde bekleyen 34 yaşındaki Orhan Kuşçuoğlu'nu öldürmekten mahkum olup hala cezaevinde bulunan işadamı Subaşı hakkında 'rüşvet vermek' suçundan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subaşı'nın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.



MKA(OA/İD)