Alanya'da 19'uncu yüzyıl başlarında kurulan Hıdırellez Kilisesi'nde Rus uyruklu Ortodokslar için 'Noel Ayini' düzenlendi. İlahi ve duaların okunduğu ayine katılan Ruslar, mum yakarak dua etti. Yunan Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Pisidya bölgesi mitropoliti Despot Sotirios Trambas'ın yönettiği ayin, yaklaşık 2.5 saat sürdü. Ayinin ardından Ruslar, tarihi kilisede Despot Sotirios Trambas ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

TARİHİ KİLİSE RESTORE EDİLEREK İBADETE AÇILACAK

Pisidya Mitropoliti Despot Sotirios Trambas, Alanya'da yaşayan Ortodokslara dini destek vermek için tarihi kilisenin ibadete açılmasını istediklerini söyledi. Hıdırellez Kilisesi veya Alanya Kalesi'ndeki Bizans dönemine ait Aya Yorgi Kilisesi'nin restore edilerek ibadete açılmasını umut ettiklerini belirten Trambas, "Ayin için buraya geldiğimizde tertemiz bir kilise buldum. Ayinden önce Alanya Belediyesi her türlü hazırlığı yaptırmış. Bunlar çok alışık olduğumuz bir durum değil. Bu kilisenin restore edilerek ibadete açılması için de Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ile bir görüşmem olacak. Böylece bu işe de son noktayı koymuş olacağız" dedi.

İLK KEZ AYİN YAPILDI

Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Anzhela ise "Alanya'da ilk kez Noel Ayini düzenlendi. Bu anlamlı günde bir araya gelip dua ettik. Alanya'da yaklaşık 3 bin Ortodoks yaşıyor. Çok güzel bir duygu. Katılanlar çok mutlu oldu" diye konuştu.

HIDIRELLEZ KİLİSESİ

Alanya merkezine 10 kilometre uzakta Hacı Mehmetli Köyü sınırları içindeki Hıdır İlyas Mevkii'nde 19'uncu yüzyıl başında kurulduğu sanılan kilisenin içinde ahşap süslemeli bir ara kat bulunuyor. 1873 yılında onarım gören kilise, Alanya'da yaşayan ve Türkçe konuşan Ortodoksların 1924 yılındaki mübadelede Yunanistan'a gitmeleriyle kapandı. Hıdırellez Kilisesi'nin bir adı da 'Agios Georgios Kilisesi'.