Türkiye-Rusya Turizm Çalışma Grubu toplantısı, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde düzenlendi. Toplantıya Rusya Federasyonu Federal Turizm Ajansı Başkanı Alexander Radkov, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, İl Turizm Müdürü İbrahim Acar ve turizmciler katıldı.

Sektörel sorunların değerlendirildiği toplantıda konuşan Radkov, özellikle tur otobüsleri nedeniyle yaşanan trafik kazaları ve sağlık sorunları konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

VİZE MUAFİYETİ ANLAŞMASI

Radkov, Türkiye'nin Rusya Federasyonu açısından stratejik bir ortak konumunda olduğunu anlattı. Radkov, "Türkiye bu bağlamda Rus vatandaşlarının yurtdışı çıkışlarında gittikleri 1 numaralı destinasyon. Geçen yıl 3 milyonun üzerinde Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti. İki ülke arasında yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşması ile Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısında hissedilir artış oldu. Yine yılın ilk 6 aylık rakamlarına bakıldığında Türkiye'den de Rusya'ya gelen turist sayısında yüzde 25 artış var" dedi.

TUR ŞOFÖRLERİNE SERTİFİKA UYGULAMASI

Rus turistlerin tatilleri boyunca alınan güvenlik önlemleri için teşekkür eden Radkov, şöyle konuştu:

"Güvenlikle ilgili sorunları çözme noktasında son derece başarılı çalışmalar yapılıyor. Bu nedenle teşekkür ediyoruz. Karayolunda yaşanan tur otobüsü kazalarının daha aza indirilmesi noktasında çalışmalar var. Antalya Valiliği yakın bir zamanda turizm sektörüne hizmet veren şoförler için özel bir sertifika programı hazırlayacak. Sadece bu sertifika programına katılanların çalışmasına izin verilecek. Şu anki sertifikalılaştırma sistemi, gönüllülük esasına dayanıyor. Bu durum zorunlu hale gelirse tur otobüslerinde çalışan şoförlerin niteliğinin artacağına inanıyoruz."

ÖZEL HASTANELERİN FİYAT POLİTİKASI

Özel hastanelerin fiyat politikasını eleştiren Radkov, kazalarda yaralanan Rus turistlere özel hastanelerin fatura çıkararak yasaları çiğnediğini söyledi. Radkov, Türk yasalarına göre trafik kazalarında yaralanan Türk veya Rus vatandaşların tedavi masraflarının Türkiye tarafından karşılandığını hatırlattı. Radkov, "Ancak bu duruma rağmen bazı özel hastaneler bu kanuna uymayarak vatandaşlarımızdan ücret talep ediyor. Ortak bir çalışmayla bunun önlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ise toplantının asıl amacının karşılıklı Rus ve Türk turizminin geliştirilmesi noktasında hedefler belirlemek olduğunu söyledi.