Bodrum’da 26 Mayıs 2011 tarihinde, çıktıkları yat gezisinde içtikleri içkiden zehirlenen 5 Rus rehber, yaşamını kaybetmişti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, olaydaki ilk incelemelerde 'Mister Burdon' isimli sahte viskinin ölümlere yol açmış olabileceğini açıkladı. Zehirlenmelerden sonra olayın olduğu Bodrum’da geniş çaplı bir soruşturma başladı. Alanya’da dağıtımı yapan Naz İçecek firmasından Sakıp Demirkol, Tolga Depeharman, Ender Salman, geziyi düzenleyen Orkan Denizciliğin sahipleri Önder Kabakçı ve Fatih Kabakçı, barmen Seyithan Siyi, tekne çalışanı Serkan Sakallı ve sahte içkiyi Ankara’da ürettiği belirlenen İlker Atacan tutuklanmıştı.

Soruşturmayı tamamlayan, Muğla Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK’nın 81'nci maddesine göre 'Olası kasıtla adam öldürmek' suçundan müebbet hapisleri istendi. İddianamede, sanıklardan İlker Atacan’ın sahte içkileri ürettiği, bu içkileri de Ankara’da sahte faturalarla, 'Yakup Kuşçu' sahte ismi ile Birlik Gıda’ın dağıttığı ifade edildi. Orkan-5 adlı geminin sahipleri Önder ve Fatih Kabakçı’nın geziden önce 52 şişe 'Mister Burdon' marka viski ve 144 şişe 'Eagle Blow' marka cin ve votka aldıkları, ancak olaydan sonra gemideki Mister Burdon’ların sahte olduğu bilindiği için atıldığı ifade edildi.

İddianamede ayrıca, sahte içkileri üreten İlker Atacan’ın TAPDK’dan 300 bin adet bandrol aldığı, ancak sadece 6 bin şişe 'Mister Burdon' viski ile 6 bin 'Mister Burdon' votka ithal ettiği ifade edildi. Atacan’ın kalan 288 bin orjinal badrolü ise merdiven altı ürettiği sahte içkilerde kullandığı ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderdiği de belirtildi. 

Sahte içkileri satın alan Ankara’daki dağıtıcı firmanın sahte fatura kullandığının da yer aldığı iddianamede, gezi şirketinin diğer gemisi Star Craft’ta da 52 şişe Mister Burdon marka sahte votka da tespit edildi. Sahte votkaların da 70 cl’lik şişelerde olmasına rağmen üstündeki etiketlerde 35 cl yazdığı da ifade edildi. Sanıkların Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 5 Mart’ta başlanacak.



AB (İÖ/RT)



-----KUTU-----

5 RUS REHBER HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Rus rehberler, 26 Mayıs gecesi yaklaşık 120 kişilik bir grup ile tekne gezisine çıkmış, ertesi gün 30 rehber mide bulantısı, kusma belirtileri ile ambulanslarla Bodrum Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedaviye alınmıştı. Rehberlerden Maria Shalyapina (28), Zalyaeva Auilia (20), Alexandr Zhbckov (23), Marina Sevelyova (28) ile Victoria Nikolaeva (22) , Antalya, Denizli ve Rusya’daki hastanelerde yaşamını yitirmişti.