Rusya'dan gelerek 2 Temmuz'da Belek'te 5 yıldızlı bir otele yerleşen Natalia Fedulina'nın 1 yaşındaki kızında görülen 'el, ayak ve ağız sendromu' hastalığı, oteldeki 17 çocuğa bulaştı. Bir garsonun tesadüfen fark ederek bildirmesi üzerine hasta çocuklar hemen tedaviye alındı. Serik'teki hastanelerde tedavi edilen çocuklar, daha sonra oteldeki odalarına dinlenmeye başladı. Otel doktorunun düzenli olarak kontrol ettiği çocuklardan 6'sı tamamen iyileşti, diğer çocukların kısa süre sonra tamamen iyileşeceğini kaydedildi. Otel yönetiminin bildirmesi üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan bir heyet de Belek'e gelerek çocukların sağlık durumunu kontrol etti.

ANNE HASTALIĞI GİZLEDİ

Otel Genel Müdürü Hakan Arslanoğlu, tüm çocukların iyileştiğini ve bir kaç gün içinde tamamen ayağa kalkacaklarını söyledi. Hastalığın Türkiye kaynaklı olmadığını vurgulayan Hakan Arslanoğlu, "Otelimize Rusya'dan annesiyle gelen bir çocuktan hastalık yayıldı. Anne, çocuğun hastalığını gizlemiş. Ancak gerekli tüm önlemler alındı. Şu anda her şey kontrol altında. Müşterilerimiz tatillerine devam ediyor" dedi.

Konuyla ilgili Rusya Konsolosluğu, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne de bilgi verdiklerini anlatan Arslanoğlu, "Konuyla ilgili tüm tutanaklar tutuldu ve bir rapor halinde ilgili makamlara verildi. Rusya'da görülen yerel bir hastalık, yayılma gi,bi bir durum söz konusu değil" diye konuştu.


NK(SU/SS)



---- KUTU ---



EL AYAK VE AĞIZ SENDROMU



El ayak ve ağız sendromu, genellikle coxsackie A virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu hastalık genellikle 10 yaş altındaki çocuklarda görülür. Ancak daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de rastlanabilir. 10 yaş üstü kişilerdeki hastalık küçüklere göre daha hafif atlatılır.

Diğer hastalıklarda olduğu gibi birkaç gün süren halsizlik ile başlayan el ayak ve ağız hastalığı yüksek ateşe neden olabilir. Ardından genellikle boğaz ağrısı gelir ve ağız içerisinde ufak noktalar oluşmaya başlar.

El ayak ağız hastalığı vakalarının her 4’ünden 3 ‘ünde deri üzerinde de ağızda oluşan noktalar görülür. Bu minik noktalar genellikle ellerin üzerinde ve ayaklarda, nadiren de genital organlarda, bacaklarda ve kalçada da görülebilir. Noktalar suçiçeğini andırır ancak boyut olarak daha küçüktür. Ayrıca suçiçeğinin aksine bu noktalarda kaşıntı olmaz.

Virüsü hızla ortadan kaldıracak kesin bir tedavi şekli yoktur. Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi 1 hafta civarında seyreden hastalığın etkilerini azaltmak için bazı ilaçlar kullanılabilir.

Yüksek ateş ve boğaz ağrısı varsa doktor kontrolünde parasetamol ya da ibuprofen içeren ilaçlar verilebilir. Bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Ağız içerisinde de görüldüğü için yoğurt gibi yumuşak besinler tüketilmelidir.