RTÜK üyesi Prof.Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Elazığ'da medya kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya geldi. Elazığ’ın Doğu Anadolu Bölgesi’nde önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Prof.Dr. Fendoğlu, medya, valilik, belediye, sivil toplum kuruluşları ve üniversite olarak Kürt ve Alevi meselesinin çözümünde özellikle Diyarbakır ve Tunceli ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini söyledi. Elazığ ve Diyarbakır'da görev yapan gazetecilerin bir toplantında buluşması gerektiğini belirten Prof.Dr. Fendoğlu, şöyle dedi:

SORUNUN ÇÖZÜMÜNE HERKES KATKIDA BULUNABİLİR

"Elazığ Barosu, Diyarbakır Barosu ile güzel çalışmalar yapabilir. Elazığ Valiliği, Diyarbakır Valiliğiyle, Elazığ Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesiyle ve bütün sivil toplum kuruluşlarımız Diyarbakır’la iyi ilişkiler ve irtibat içerisinde olmasında büyük fayda olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde Türkiye’nin ikinci önemli meselesi Alevi meselesi. Kürt sorununun çözümünde Elazığ’a Elazığ’ın medyasına önemli görevler düşebilir. Günümüzün en önemli meselesi Kürt meselesi. Seçmeli ders biliyorsunuz kabul edildi. Milli Eğitim’de ve belirli bir sayıya ulaşan öğrenciler artık Kürtçe seçimlik ders de görebilecekler. Şimdi madem Türkiye’nin bir numaralı meselesi Kürt meselesidir ve bu meselede Elazığ güzel görevler üstlenebilir. Demin dediğim Diyarbakır projesiyle Elazığ, Diyarbakır’la iyi bağlantılar kurarak sorunun çözümüne katkıda bulunabilir. Ve yine Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri Alevi problemidir. O da yine Elazığ’ın yakınındaki Tunceli ile iyi bağlantılar kurarak bu sorunun üzerine neden Elazığ gidemesin."

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÖNEMİ VAR

Prof.Dr. Fendoğlu, Alevi ve Kürt açılımı konularında her şeyin hükümete bırakılmaması gerektiğini belirterek. "Türkiye’nin bu en önemli ve ikinci önemli meselesini de çözümünde gerek Alevi açılımında gerekse Kürt açılımı konularında da merkezi konumda olan Elazığ’ın önemli görevler üstleneceğine inanıyorum. İşadamlarımızın, hayırsever insanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, resmi kuruluşlarımızın, devlet birimlerimizin, hükümet görevlilerimizin bunların tamamının aslında devreye girmesi lazım. Biz her türlü sorunun çözümünü hükümete bırakıyoruz, siyaset kurumuna bırakıyoruz. İyi ama siyaset kurumumuzun yanında sivil toplum kuruluşlarımızın çok büyük önemi var" dedi.

ÜNİVERSİTELER ARASI İLİŞKİLER ARTSIN

Elazığ Fırat Üniversitesi’nin Diyarbakır Dicle ve Tunceli Üniversitesi ile yakınlaşmasını isteyen Prof.Dr. Fendoğlu şöyle devam etti:

"Bu iki önemli sorunun çözümündeki rol sadece Elazığ ile sınırlı değil tabi ki, Elazığ’ın kendi komşularıyla da bunu yapmamız gerekiyor. Üniversitede bunu yapmamız gerekiyor. Üniversiteler, evrensel kurumlardır, evrensel kültürün öğretildiği yerlerdir. Üniversitelerin bu konularda büyük çaba içerisine girmesi gerekir. Fırat Üniversitesi, Dicle Üniversitesi’yle, Tunceli Üniversitesi’yle neden bir araya gelmiyor? Neden bir müsamaha kültürünün oluşmasında Elazığ tarihsel koşullarını tarihin kendisine getirdiklerini yeniden yaşamak istemiyor. Osmanlı döneminde biz ilk 10’a giren bir vilayettik Elazığ olarak ve ilim, medrese olarak en önlerdeydik. Bizim bu fonksiyonumuzu yeniden canlandırmamızı teklif ediyorum."

 

GY(GG/AAA)