Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün şikayeti üzerine kentte yerel Türkçe ve Kürtçe yayın yapan Gün TV'nin 1- 31 Ocak 2012 tarihli Kürtçe ana haber bültenlerine ait yayın kasetlerini inceleyen RTÜK, kararını açıkladı. RTÜK, önce Kürtçe ana haber bültenlerinde 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesini (ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf bölge ve mezhep farkı gözeterek toplum kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz) gerekçe göstererek Gün TV'ye 11 bin 26 idari para cezası verdi. RTÜK, söz konusu haber bültenlerinde örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle de yine aynı televizyona 12 Eylül günü Kürtçe ana haber bültenine yayın durdurma cezası ve bülteni sunan iki sunucuya aynı gün içerisinde hiç bir programa katılmama cezası verdi.

Gün TV Genel Yayın yönetmeni Cuma Kılıç, 2009 yılında da Kürtçe seçim haberi ile ilgili yine örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle kendilerine 12 günlük yayın durdurma cezası verildiğini belirterek şöyle dedi:

"Bu karar özgür ve muhalif kesimlerin susturulmasına yönelik bir karardır. Kürtçe ana haber bütlenine yayın durdurma cezasının verildiği tarihin 12 Eylül olması manidardır. Bununla 12 Eylül'lerin bitmediği mesajını vermek istiyorlar. Biz hukuki bütün girişimlerde bulunacağız. Yarın da RTÜK Diyarbakır binası önünde basın açıklaması ile kararı protesto edreceğiz."



FA(GG/COŞ)