24-27 Mayıs tarihlerini kapsayan ve 1 yıllık dönem içerisinde bölgede yer alan Rotary kulüplerinin gerçekleştirdiği hizmetlerin ele alındığı bölge konferansına, 2430’uncu Bölge'de bulunan 86 kulüpten 800 Rotary üyesi eş ve çocukları ile katıldı. Konferansta eğitim, sağlık, barınma gibi pek ok başlık altında Türk insanına hizmet amacıyla gerçekleştirilen projelerin değerlendirilmesi ve gelecek dönemin planlamaları da yapıldı.

Açılış töreninde Rotaryen Tijen Türeli tarafından diğer bölgelerden gelen Rotary dönem başkanları ve temsilcilerinin isimleri tek tek okundu.

Ülkemizde üç bölgede hizmet veren Rotary’nin Türkiye haritasında Zonguldak- Fethiye çizgisinin doğusunda yer alan coğrafyayı kapsayan 2430’uncu Bölge, 86 kulüpten oluşuyor. Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan gibi Türk cumhuriyetlerini de kapsayan 2430’uncu Bölge'nin konferansında, tüm kulüpler, Interact, Rotaract, 2430’uncu Bölge ve Rotary bayrakları ile Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının yer aldığı bayrak töreni yapıldı.

200 ÜLKEDE 34 BİN KULÜP

Rotary’nin, insanlığa hizmet vermek, her meslekte yüksek ahlak standartlarını yüceltmek ve dünyada barış ve iyi niyeti yaymak amacıyla 1905 yılında ABD’de kurulduğunu belirten 2430’uncu Bölge Dönem Başkanı Mesut Koca, günümüzde 200 ülkede, 34 bin kulüpte 1 milyon 250 bin Rotaryenin, mesleki birikimlerini insanlığa hizmet yolunda kullandığını kaydetti. Mesut Koca şunları söyledi:

"Hastalık, barınma sorunları ve açlık tehdidi altındaki Afrika ülkelerinde, deprem enkazı altındaki Haiti’de, sel suları ile boğuşan Endonezya’da Rotary hizmetleri bulunuyor. Ülkemizde ise ilk kulübün kurulduğu 1954 yılından bu yana, Türk insanı için de hizmet üretmektedir. 1999 Marmara depreminde Rotary Çadırkent, ayni ve nakdi yardımlar, Van depremi 5 bin yanmaz çadır, barınaklar yardımının yanı sıra, Rotary’nin dünya çapında yürüttüğü ‘Çocuk Felci ile Savaş’ kampanyaları ülkemizde Türk Rotary Kulüplerinin desteği ile sürdürülmektedir. İnsanlık tarihinin bu en büyük aşılama kampanyasında amaç, çocuk felci hastalığını dünya üzerinden silmektir. Uluslararası Rotary Kulübü’nün 1985 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağışladığı çocuk felci aşısı ve ekipmanının parasal değeri 10 milyon doların üzerindedir."

Rotary kulüplerinin ülkemizde önemsediği bir başka konunun eğitim olduğunu aktaran Mesut Koca, "2002 yılında ülkemizdeki 7 milyon okuma-yazma bilmeyen insanımızı ışığa kavuşturmak amacıyla 10 yıllık bir program yapılmış, 1000'e yakın kolay okuma-yazma öğretmeni yetiştirilmiş, yüzbinlerce erişkin insanımıza kurslar açılmıştır. Her yıl ihtiyaç sahibi 1000'den fazla üniversite öğrencisine eğitim bursu verilmektedir” diye konuştu.

Rotary kulüplerinin Antalya’daki buluşması, 27 Mayıs Pazar günü sona erecek.