İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin 2012- 2013 Akademik Yılı, eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Romano Prodi'nin katıldığı bir törenle başladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fahri Doktora ünvanı verilen eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Romano Prodi, akademik yılın ilk dersini verdi.

'DÜNYADA DENGELER DEĞİŞTİ'

Dersi dünyadaki gelişim ve değişimlere ayıran Prof. Dr. Romano Prodi, 20'inci yüzyılda sanayi ve ekonominin geliştiğini, ABD'nin bu yüzyılın en güçlü ülkesi olduğunu, yüzyılın ilk yarısında ABD'nin dünyanın tek hakimi olacağı görüşünün yaygınlaştığını söyledi. ABD'nin Irak Savaşı ile büyük bir politik hata yaptığını dile getiren Prof. Dr. Prodi, "ABD bu savaş ile beklentilerin ötesinde büyük bir hata yapmıştır. Bunun sonucu 11 Eylül saldırısı olmuştur, mali açıdan düştüğü sıkıntılar olmuştur, ülkeleri bölmesi olmuştur. O savaş sırasında aralarında sorun olmayan Avrupa ülkeleri arasında bile fikirsel çatışma gözlendi" dedi.

'VERGİYİ ARTIRAN SEÇİMİ KAYBEDECEK'

ABD'nin yaptığı politik hatalara Asya ülkelerindeki gelişmelerin eklenmesiyle dünyadaki güç dengesinin değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Prodi şunları söyledi:

"Asya'da Çin, Ortadoğu'da Türkiye gibi ülkeler gelişmeye başladı. Bu ülkeler önümüzdeki dönemde kendi dünya düzenlerini kurmaya başlayacaklardır. Aynı büyümeyi Afrika'da da beklemekteyiz. Örneğin Endonezya da önümüzdeki dönemin gelişmiş ülkelerinden biri olacaktır. Herkes Çin'deki krizden bahsediyor. Çin krizi yüzde7- 8 büyüme oranıyla atlatıyor. Bizim bundan mutlu olmamız lazım. Çünkü ABD'de nerdeyse yüzde sıfır, benim ülkemde sıfırın bile altında. ABD'nin en büyük sorunu bütçe açığı. Kalifornia'nın borcu Yunanistan'dan az değil. ABD'deki tek fark politik bakımdan güçlü olması. Son zamanlarda dünyanın her yerinde gelir dağılımı çok kötü. Bunu değiştirmek çok zor olacak. Çünkü vergilendirme önemli bir sorun vergiyi arttıran seçimi kaybedecek. Bir nesil önce bu böyle değildi, dengeli bir dağılım vardı. Bu böyle devam ederse durum nereye gider kimse bilemez."

Prodi, Brezilya ve Türkiye'nin, dünyanın iki farklı bölgesindeki büyük güçler olduğunu da savundu.

'TÜRKİYE İLE NİŞANLI GİBİYİZ'

AB ve Türkiye ilişkilerine değinen Prodi, Türkiye'nin üyeliği konusunu sürekli desteklediğini dile getirerek konuşmasını şöylesürdürdü:

"Türk arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Yavaş olmalıyız, çünkü bu büyük bir süreç. Adım adım gerçekleştirmeliyiz, çünkü şu an eşitli durumlar bakımından çok hazırlıklı değiliz. Türkler bana şunu soruyor. 'Neden yavaş davranmalıyız?' Ben çok gerçekli yaklaşıyorum, hedefe ulaşmak için doğru adım atmak lazım. Bu hikayenin başlangıcı. Türkiye de çeşitli karar verme aşamalarına geçiyor. Avrupa'da daha ana karar verilecek ve burada tarihi bir bağ var. Aslında Avrupa'ya ekonomik ilişkiler açısından da çok iyi devam ediyoruz. Biz nişanlı gibiyiz ve birbirimize iyi davranmalıyız ki evlilik gerçekleşsin. Şu anda şanslıyız iyi bir atmosferimiz var, kimse kimseye kızgın değil. Sadece ekonomik değil, kültürel bakımdan da birlikteliği geliştirmek gerekiyor. Bu uzun vadeli bir süreç. Hem çocukların beyinleri ve kalpleri arasında gerçekleşen bir süreç. Başbakanların ofisinde gerçekleşen sorun değil."

'EXPO'YA DESTEK BENDEN'

Prodi konuşmasının başında kendisinden önce konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş'ın EXPO konusunda yaptığı espriye cevap verdi. Konuşması sırasında EXPO'dan söz eden Demirtaş, "Sayın Prodi EXPO 2015 seçimleri sırasında bizimleydi ancak Milano'yu destekledi" dedi. Bunun üzerine Prodi sahneye çıktıktan sonra"İzmir'in EXPO yarışında Milano'ya destek verdiğim için sizden özür diliyorum. Ama bir sonraki maçta size yardım edeceğim" diye konuştu.

Diğer konuşmaların ardından, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin halkoyunları ekibi zeybek gösterisi yaptı. Gösteri sonrası ise zeybekler, Prodi ve eşi Flavia Franzoni'ye efe başlığı fes taktı.



TG(İÖ/COŞ)