Çanakkale'de 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde, Sarıçay kenarında çadırlarda ve gecekondularda yaşayan Romanlar için 30 konutun temeli törenle atıldı. Çanakkale Belediyesi'nce tahsis edilen arsaların üzerine, Çanakkale Valiliği koordinesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca hazırlanan 'Barındırma Yardımı Projesi' kapsamında yaptırılacak olan konutların temel atma törenine Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Av. Mehmet Daniş ve Av. İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, bürokratlar ve roman vatandaşlar katıldı.

İsmetpaşa Mahallesi'ne bağlı olan boş alanda yıllar önce Romanların yerleşip adını Atatürk Mahallesi koyduğu ancak, halen resmiyette mahalle olmayan bölgeye yapılacak konutların temel atma töreni, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde Romanları bir o kadar daha şenlendirdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan temel atma törenine Mehteran Bölüğünün gösterisi damgasını vurdu. Mehteran Bölüğü bu kez Roman vatandaşlar için marşları seslendirdi. Roman vatandaşlar da Mehteranın marşlarına ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti.

Roman Derneği Başkanı Ali Çalışır, Romanlar için 30 konut yapılacak olmasını büyük bir mutlulukla karşıladıklarını belirtti. Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan ise, belediye olarak geçtiğimiz yıllarda aynı bölgede Romanlar için Toplu Gecekondu Önleme Bölgesi projesi kapsamında arsalar oluşturduklarını, 23'ü betonarme, 20'si de prefabrik olmak üzere toplam 43 konut yaptıklarını, taşkın alanı içinde kalan Sarıçay kenarında yaşayan Romanların bir kısmını bu konutlara yerleştirdiklerini söyledi.

Romanlara seslenen Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da, "8 Nisan bütün Dünya'da, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen yüz binlerce Romanın anısına Dünya Romanlar Günü olarak kabul ediliyor. 8 Nisan, hem Romanların bu acılarını bir nebze olsun anmak hem de Roman vatandaşlara yönelik önyargılara karşı mücadele etmek için gücünü sevgiden alan büyük bir çağrıdır" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan dualar eşliğinde Ağustos ayına kadar tamamlanması planlanan 30 konutun temeli atıldı.

ES(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)