Bazı roman derneklerinin Ankara’da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan ile görüşmesi Trakya’daki Roman Derneklerinin tepkisine neden oldu. Roman Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Malkara Roman Derneği Başkanı Niyazi Güneş, askere ve polise başkaldıran, taş atan kişilerin kendilerine sözcü olamayacağını ifade ederek şunları söyledi:

“BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Roman Dernekleri Başkanlarıyla bir araya gelmiş, Kaplan burada yaptığı konuşmada ‘Anayasa yapılma, yazılma sürecinde de sizlerin sözcüsü olacağımızı, taleplerinizi seslendireceğimizi ifade etmek isterim’ demiş. Kaplan’ın bu sözlerine ve davet üzerine toplantıya katılan İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cısır, Karadeniz Ereğli Roman Derneği Sözcüsü Cengiz Ilgın, Dernekler Araştırma Sorumlusu Mualla Akkor, İzmit Roman Dernekleri Başkanı Ahmet Çokyaşar ve İstanbul Kuştepe Çiçekçiler Roman Derneği Başkanı Salih Şentürk’ü böyle bir toplantıya katıldıkları için kınıyoruz. 35 bin kişinin katilleri bizim sözcülüğümüzü yapamaz. Biz Malkara Romanlar Derneği olarak bu toplantıyı gerçekleştirenleri ve bu toplantıya katılanları kınıyoruz. Biz askerimize baş kaldırmadık, polisimize taş atmadık. Zorluk çektik ses çıkartmadık. Bunları yapan kişiler bizim sözcülerimiz olamaz. Biz aç kaldık, hamallık yaptık devletimize, vatanımıza ihanet etmedik.”

Kesinlikle BDP ile aynı çatı altında, aynı görüşte olmayacaklarını anlatan Güneş, “Bizim BDP’nin desteğine ihtiyacımız yok. Biz AK Parti’nin, CHP’nin ve MHP’nin elinden tutarız, 35 bin kişinin katillerinin elinden tutmayız. Görüşmeyi yapan dernekler federasyonumuza bağlı değildir” dedi.

ÇERİBAŞI KAYA: BDP’NİN BU GİRİŞİMİ KABUL EDİLEMEZ

Roman Derneklerinin düzenlediği 2’nci Büyük Roman Çalıştığında Türkiye’nin çeribaşısı seçilen Malkara Belediye Başkanı Birol Kaya ise BDP’nin Roman Derneklerine yönelik yaklaşımını kabul edilemez bir durum olarak değerlendirerek, “Türkiye’de bölücü faaliyetlerde bulunan BDP’ye Başbakanımız gerekli cevapları veriyor. Romanlar geçmiş tarihten bu yana vatanına ve bayrağına bağlılığını hiç yitirmemiştir ve yitirmeyecektir. BDP’nin bu girişimi kabul edilemez bir durumdur. Romanlar her zaman PKK’ya karşı durmuştur. O toplantıya katılan Roman Dernekleri Başkanlarının art niyetli olmadıklarını, o toplantıya davete icabet etmek için katıldıklarını düşünüyorum. Romanlar kesinlikle BDP ile işbirliği içerisinde olmayacaklardır” diye konuştu.

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, geçen 16 Nisan’da bazı romanlar dernek yöneticileriyle Ankara’da bir araya gelmişti.



MY(LK/AAA)