Seferihisar İlçesi'nde oturan E.B., geçen Ağustos ayında, internet üzerinden alışveriş yapmasının ardından bilgilerinin kopyalandığını ve 2 bin TL'sinin dolandırıldığını söyleyerek jandarmaya başvurdu. İhbar üzerine çalışma başlatan jandarma ekipleri, dolandırıcılığı yapan şebeke elemanlarının kimliklerini tespit ettikten sonra teknik ve fiziki takip başlattı. Şüphelilere yönelik operasyonda, şebeke lideri V.A.’nın da aralarında bulunduğu 13 kişi yakalandı. Bu şüpheliler, sevk edildikleri Adliye'de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Şebekeye yönelik çeşitli tarihlerde yapılan operasyonlarda yakalanan 9 kişinin daha tutuklanmasıyla, toplam tutuklu sayısı 22’ye çıktı.

SON OPERASYON HACKERLERE

Dolandırıcılığı yapan şebekenin çökertilmesinin ardından, şüphelilere bu bilgileri sağlayan hackerlere yönelik jandarma yeni bir soruşturma başlattı. Şebeke elemanlarının kullandığı bilgisayarlar üzerinden yapılan teknik inceleme sonunda da hackerlerin izine ulaşıldı. Hackerlerin lideri O.Z.’nin İstanbul’da, diğer hackerlerin ise Ankara, Adana, Mersin ve Çorum’da oturduğunun belirlenmesiyle operasyonlara başlandı. Adana’da 3 kişi, İzmir’de de 7 kişi gözaltına alındı.

BİRBİRLERİNİ 3 BİN 800 KİŞİNİN BİLGİLERİNE ULAŞMIŞLAR

Gözaltına alınan şüphelilere yönelik yapan araştırmalarda, hackerlerin bir çoğunun birbirlerini hiç tanımadıkları ve görmedikleri, sadece internet üzerinden görüşerek hareket ettikleri belirlendi. Geçen yıl Roj TV’nin yayınına girip Atatürk resmiyle İstiklal Marşı’nın okunmasını sağlayan hackerlerin daha sonra ise sanal elemde dolandırıcılığa başladıkları ileri sürüldü.

Hackerlerin ilk olarak, bankaların internet siteleriyle, sanal alemde satış yapan sitelerin birebir kopyalarını yaptıkları, bunun farkına varmadan siteleri ziyaret eden kişilerin de bilgilerini virüslerle kopyaladıkları belirlendi. Hackerlerin daha sonra elde ettikleri bu bilgilere bağlantıda oldukları şebeke elemanlarına gönderdikleri, onların da çeşitli yöntemlerle paraya çevirdikleri ya da ürün aldıkları saptandı.

Şüphelilerin bugüne kadar 3 bin 800 kişinin bilgilerini benzer yöntemlerle kapyaladıktan sonra toplam 5 milyon TL’lik haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi. Son operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden 3’ü Adana’da, 7’si ise İzmir’de sevk edildikleri adliyelerde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Dolandırıcılık şebekesine yönelik yapılan operasyonda toplam tutuklu sayısı da 32’ye çıktı.

JANDARMA UYARDI

Operasyonun ardından jandarma ekipleri, internet üzerinden işlem yapanları da uyardı. Jandarma, kredi kart ekstrelerinin düzenli olarak takip edilmesini, hiçbir bankaya anne kızlık soyisminin tamamının verilmemesini istedi, özellikle para alışverişinin yapılacağı internet sitelerine ise arama motorlarından ziyade direk adresin yazılarak girmeleri gerektiğini dile getirildi.