Roboski katliami olarak kamuoyuna yansıyan sınır kaçakçılığıyla geçinen köylülere Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi operasyon düzenlenmiş ve hava operasyonunda 34 sivil hayatını kaybetmişti. Hükümet adına herhangi bir özürün dilenmemesine aileler tepki göstermişti. Ailelere ödeneceği açıklanan ve Şubat ayında Şırnak Valiliği hesabına yatırılan kişi başına 123 bin lira olarak belirlenen tazminat paralarına, (toplam 4 milyon 182 bin liraya) el vurulmayarak paranın hala banka hesaplarında durduğu açıklandı.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, "bazı kişi ve grupların baskısı" nedeniyle ailelerin söz konusu hesaplarında duran tazminat paralarına dokunmadıklarını söylerken, aileler hukuki sürecin sonucunu ve devletin resmi olarak özür dilemesini beklediklerini açıklamaktadırlar.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, tazminat hakkının ortadan kalkmaması için daha önce ailelerin dilekçe verdiğini ve verdikleri dilekçeler üzerine aileler adına açılan hesaplara tazminatların yatırıldığını söyledi.

YIL DÖNÜMÜNDE HER TÜRLÜ TEDBİR ALINACAK

Ailelerin, olay ile ilgili başlatılan soruşturma ve huhuki sürecin tamamlanmasını beklediği belirtilirken, Vali Özkan, "bazı kişi ve grupların baskısı" nedeniyle ailelerin yasal hakları olan bu tazminat paralarını çekmekten korktuğunu iddia etti.

Vali Özkan, olayın birinci yıldönümü nedeniyle Uludere'de bazı partiler tarafından yapılmak istenen etkinlikler için her türlü önlemin alınacağını kaydederek, "Buraya olay çıkarmak için gelenlere izin verilmeyecektir. Güvenlik güçleri her türlü tedbirlerini alacaktır" dedi.