Karayolları tarafından Çamlıbel ve İslampaşa Mahalleleri arasında iki etap halde inşa edilmesi planlanan 9.5 kilometrelik Güney Çevre Yolu güzergahında bulunan Yenişehir Caddesi çevresinde yaşayanlara, adeta piyango çıktı. Yaklaşık 20 yıl önce arsa sahiplerinin şifahi rızaları ile inşa edilen Yenişehir Caddesi çevresinde geçen yıllarda el değiştiren arsalarda yükselen binalarda daire satın alan binlerce kişiye, kamulaştırma ödemesi yapılmaya başlandı. Caddede kısa süre önce başlatılan kamulaştırma işlemleri sonrasında, daire tapuları olan 10 binin üzerinde Rizelinin hak sahibi olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar, 2 ila 10 bin lira arasında değişen istimlak bedelleri için soluğu bankada aldı. 4 kilometrelik yol üzerindeki binalarda dairesi bulunanlara yaklaşık 60 milyon lira ödeneceği açıklandı.

BİZİM İÇİN SÜPRİZ OLDU

Şanslı Rizelilerden Mustafa Şişman, sahibi olduğu daire nedeniyle istimlak bedeli hakkı bulunduğundan haberi olmadığını belirterek, "Evleri yolun kenarında olan herkese para veriliyor. Bizim için büyük sürpriz oldu” derken, Ahmet Koyuncu ise, “Böyle bir para almak hiç hesapta yoktu. 2 bin 344 lira aldım. Allah bereket versin” diye konuştu.  Fatma Taşpınar ise, 19 yıl önce ev aldığını ancak tapusu olmadığı için para alamadığını belirterek, “ Parayı müteahhit aldı. Ben de ondan almaya çalışıyorum” ifadesini kullandı.

VATANDAŞLARIN ÖN BAHÇE ARSA PAYLARINDAN HABERİ YOK

Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı ise, 2006 yılında projelendirilen Güney Çevre Yolu'nda çalışmaların iki etap halinde sürdüğünü belirterek, doğu yönünde kamulaştırma işlemlerinin başlatıldığını söyledi. Yenişehir Caddesi'nin yapımı sırasında vatandaşların şifahen rızasının alındığını anlatan Bakırcı, şunları söyledi:

“Bugün, 'Ön bahçe mesafesi' diye tabir edilen alanları Karayolları ekipleri kamulaştırmaya başladı. 24 metre genişliğinde yol yapılacak. Vatandaşlarımız zamanında daire almış ancak öndeki arsasından haberi olmamış. Şimdi bu ön bahçe mesafeleri kamulaştırılınca tapu sahiplerine kamulaştırma bedelleri ödenmeye başlandı. Bu kamulaştırma Rize’ye de ekonomik girdi oldu. 4 kilometrelik alanda 60 milyon kamulaştırma bedeli ödenecek.”

GÜNEY ÇEVRE YOLU

Rize Belediyesi tarafından projelendirilen ve Karayolları tarafından iki etap halinde 9.5 kilometre uzunluğunda yapılacak olan Güney Çevre yolu inşaatı geçen 23 Mart tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törenle başladı. 5 alt geçit ve 3 köprüden oluşacak olan ve 71 milyon liraya mal olması planlanan yol kent trafiğini rahatlatacak ve güneye açılmasını sağlayacak.