20 aydınlatma direğinin bulunduğu Tozköy Köyü’nde ilginç uygulama yıllar önce başlatıldı. Kış aylarında kimsenin kalmadığı köyün nüfusunun, yaz aylarında da çok az olduğunu dikkate alan dönemin elektrik idaresi, aydınlatma direklerinde otomatik açıp kapama sistemini tercih etmedi, direklere elektrik anahtarları taktı. Köy sakinleri de yıllardır sokak aydınlatma lambalarını kendileri açıp, kapatıyor. Akşamları köyde komşusuna misafirliğe gidecek olanlar lambaları yakarak gidiyor, geri dönerken de söndürüyor. Lambalar sadece ihtiyaç olduğunda kullanılıyor. Böylece elektrik tasarrufu da sağlayan köylüler kış aylarında köyden ayrılırken köyün elektriğini tamamen kesiyor.

İŞİN KOLAYINA KAÇARAK BÖYLE YAPTILAR

Köy sakinlerinden Dursun Tüfek, aydınlatma lambalarının yıllar önce takıldığını ancak pahalı olan otomatik sistem değil anahtarla kontrol edildiğini belirterek, "İşin kolayına kaçarak böyle yaptılar" dedi. Tüfek, "Köyde sadece yaz aylarında kalıyoruz. O nedenle otomatik sistem yapmamışlar. Akşam olunca ihtiyaç halinde lambaları yakıyoruz. İhtiyaç yoksa kapatıyoruz" diye konuştu. Diğer köylüler de, sokak lambalarını gerektiğinde  yaktıklarını söyledi.

HATTI YENİLEYECEĞİZ

AKSA Çoruh Elektrik İdaresi Rize İl Müdürü Cabir Kadıoğlu ise, yıllar önce elektrik hattı çekilen köyde otomatik sistem yerine bu yöntemin uygulandığını belirterek şunları söyledi:

"İlçedeki yatırım programlarımız bu köyümüzü de almıştık. Bu yıl içerisinde anahtarlı sistemin yerine otomatik sistemle yanan aydınlatma lambaları takacağız. Ayrıca köyün elektrik hattı ile tesisinde yenileme de yapılacak. Sadece bu köyümüzde değil ilçede Diktaş ve Çamlıca köylerinde de tesis yenileme işlerimiz sürüyor."



MK(TM/COŞ)