Geçen yıl 31 Mayıs'da Hopa'da çıkan olayları protesto etmek amacıyla aynı gün Pazar İlçe Meydanı’nda toplanan ve aralarında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Rize İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, aynı partinin il yöneticilerinden Metin Posta ile Çay Üreticileri Sendikası Başkanı Recep Memişoğlu’nun da yer aldığı 22 kişi hakkında Pazar Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Savcılık, soruşturma sonunda bu kişiler hakkında, '2 bin 911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet' suçlamasıyla dava açılmasını istedi. İlgili mahkeme kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Ancak, savcılığın karara yaptığı itiraz kabul edildi ve 22 kişi hakkında Pazar Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İDDİANAMEDE PANKARTLAR DELİL SAYILDI

Pazar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz yargılanan 22 sanıktan Tolga Kalaycı, Harun Üst, Recep Memişoğlu, Tarık Sayın, Ahmet Haşim Parlak, Osman Turan Bozacı, Cem Haberal ve Metin Posta katıldı. AK Parti’nin Hopa mitinginde meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla 22 şüphelinin izinsiz gösteri ve toplantıya katıldığına vurgu yapılan iddianamede pankartlar da suç delili sayıldı.  İddianamede şu ifadelere yer verildi:

“Şüphelilerin, 'Her yer Hopa, her yer direniş', 'Katil polis katil AKP', 'AKP’nin ileri demokrasisi, gaz bombası, cop, gözaltı', 'Ferman devletin, sokaklar bizimdir' , 'İmamın ordusu hesap verecek' ve 'Faşizmi döktüğü kanda boğacağız' yazılı dövizler açtıkları, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri, bazı şüphelilerin sadece basın açıklamasına katıldıklarını, bazılarının ise seyrettiklerini savundukları, ancak beyanlarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu belirlenmiş,  soruşturma neticesinde şüphelilerin izin almaksızın kanuna aykırı gösteri yürüyüşü düzenlemek, yönetmek veya bu eylemlere katılmak suçu işledikleri anlaşılmıştır.”

YİNE OLSA YİNE YAPARIM

Duruşmada okunan iddianamenin ardından sanıklardan Çay Üreticileri Sendikası Başkanı Recep Memişoğlu, Hopa’da polisin orantısız güç kullanarak ölümüne neden olduğunu ileri sürdüğü Metin Lokumcu’nun 30 yıllık arkadaşı olduğunu belirterek, ölüm haberini aldıktan sonra arkadaşları ile birlikte basın açıklaması düzenlediklerini söyledi. Memişoğlu, “Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ve Hopa’da yaşananlara tepki göstermek amacıyla ilçe meydanında toplandık. İnsani bir davranışla demokratik ve toplumsal hakkımızı kullanarak tepkimizi dile getirdik. Yine olsa yine yaparım” dedi. 

Sanıklardan Rıdvan Biber’in basın açıklamasının yapıldığı gün ilçede bulunmadığı, ancak polisin hazırladığı soruşturma evrakında şüpheliler arasında yer aldığı öne sürüldü. Sanık avukatları Remzi Kazmaz, Sabri Kuşkonmaz ve Halis Yıldırım, sanıklara yöneltilen suçun maddi unsurunun oluşmadığını iddia ederek, beraatlarını istedi.

BU DAVA HEM ÜZÜCÜ HEM KOMİK

Duruşmayı izleyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, adliye önünde sanıklarla birlikte basın açıklaması yaptı. Taş, bu sırada kendilerini adliye bahçesi dışına çıkarmaya çalışan Jandarma görevlileri ile tartıştı, “Burada Başbakan Erdoğan veya Kılıçdaroğlu olsa aynısını yapacak mısınız?” diye sordu. Ardından açıklama yapan Taş, Hopa olaylarının üzerinden 1.5 yıl geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Geçen sürede Metin Lokumcu’yu katledenlere karşı herhangi bir işlem yapılmazken Lokumcu’nun ölümünü protesto edenler yargılanıyor. Bir an önce Lokumcu’yu katledenlerin yargılanmasını istiyoruz. Pazar’da böyle bir dava açılması hem üzücü, hem komik. Bu dava bölgede çayına, suyuna sahip çıkan toplumsal muhalefeti susturmak içindir.”

Grup, daha sonra adliye önünden dağıldı.

HOPA OLAYLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 31 Mayıs'ta Hopa'da düzenlediği mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu öldu. Taş atılması sonucu AK Parti seçim otobüsünden düşen koruma polisi Servet Erkan ise yaralandı. Çıkan olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden tutuklanan 16’sı daha sonra serbest bırakıldı. 16 tutuksuz sanık Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanunu'na muhalefet, polise mukavemet, kamu malına zarar vermek suçlamalarından yargılanıyor. Olaylar sırasında görev yapan Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan merkeze, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif de Jandarma Genel Komutanlığı emrine alındı, Emniyet Müdürlüğü'ne Hüsrev Salmaner, İl Jandarma Komutanlığı'na da Yarbay Alper Sır atandı.