Çaykent Beldesi’nden geçen ve yaklaşık 14 kilometre sonra Askaroz mevkiinde denizle buluşan Salarha Deresi’nde bu sabah toplu balık ölümü yaşandı. Derede çok sayıda balığın öldüğünü fark eden belde sakinlerinin yaşananları bildirmesi sonrasında jandarma inceleme başlattı. İlk inceleme sonrasında, beldeye 2 kilometre uzaklıkta dereye dökülmüş beton artıkları bulundu, bölgenin yukarı kısmında ise balık ölümü görülmedi. Beton örneklerinden numune alan Jandarma konuyla ilgili olarak tutanak hazırladı.

Dere yatağında HES projesi yapımı sürdüren firma çalışanları da hangi firmaya ait olduğunun bulunabilmesi için dereye dökülen betondan numune aldılar. Bu sırada firma çalışanları ile bölgede bulunan belde sakinleri arasında tartışma yaşandı. Belde sakinleri dere boyu gezerek tutanaklara işlenmesi için ölü balık topladı. Taleplere rağmen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden uzmanların bölgeye gelmemesi de tepkilere neden oldu.

BİNLERCE BALIK ÖLDÜ, HESABINI KİM VERECEK ?

Belde sakinleri, toplu balık ölümlerine dere üzerinde HES projesi yürüten firmaların neden olduğunu ileri sürerek tepki gösterdiler. Mehmet Yazıcı ve Bünyamin Arslan, “HES firmaları beton mikserlerini kolay olduğu için derede yıkıyor. Zaman zaman artan betonları da dereye döküyorlar. Geçtiğimiz gün dereye bol miktarda beton artığı harç döküldü. Binlerce balık öldü. Bunun hesabını kim verecek? Bu işin peşini bırakmayacağız. Balık ölümlere sebep olan her kimse ondan davacı olacağız” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

SIRA BİZİM HAYATLARIMIZA GELMEDEN GİTSİNLER

HES karşıtı eylemlerde öne çıkan bölge sakinlerinden Kazım Delal da yaptığı açıklamada, “Bu firmalar Çağıran Kaya Yaylası’na kadar ulaşan 60 kilometrelik vadiyi boydan boya perişan ettiler. Şimdi de derelerimizde hayatı yok ediyorlar. Balıklar öldü, deremizde hayat bitti. Artık yakamızı bıraksınlar. Burada doğduk büyüdük. Biz değil onlar burayı terk edecek. Sıra bizim hayatlarımıza gelmeden gitsinler” dedi.

BURADA BİR KATLİAM YAŞANIYOR

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Şan, “HES’ler kanser gibi vadilerimizi sardı. Derelerimizi zehirliyor, balıklarımızı öldürüyorlar. Hayatımız tehdit ediliyor. Bakanlar çıkıp ‘HES’ler dereleri zehirlemiyor’ diyor. Bu balıkları kim zehirledi? Bu derede endemik türler var. Yılan balıkları var, aynalı sazan var, pullu alabalık var, kırmızı benekli alabalık var. Bunlar uluslararası anlaşmalar ile koruma altına alınmış. Böyle mi koruyacağız doğal yaşamımızı? Uluslararası anlaşmalara böyle mi riayet ediyoruz? Burada bir katliam yaşanıyor. Tek balık tutan köylüye 600 lira para cezası yazılıyor. Burada ölen on binlerce balığın cezasını kime yazacaksınız?” diye tepki gösterdi.

Rize’nin Çayeli ve Güneysu İlçelerinde geçtiğimiz aylarda dereye beton mikserlerinden bırakılan beton artığı harçlardan dolayı binlerce balık ölümü yaşanmıştı.