Antalya Yaşam Akademi Derneği'nin oluşturduğu ve eğitmenliğini 1987 yılında Eurovision'a katılan Seyyal Taner'e eşlik eden Grup Lokomotif'in üyelerinden Ferudun Mete'nin yaptığı 'Ritim Grubu', yaklaşık 5 ayda 30'a yakın konser verdi. Yaşları 22-43 arasında değişen 29 engelliden oluşan grup, yeni konser sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Vurmalı Çalgılar Festivali'nden aldığı ödülle adından söz ettiren grup, gelecek aylarda Almanya'nın Frankfurt kentinde katılacağı gençlik festivali için hazırlıklarını sürdürüyor.

ES ES BANDOSUNA RAKİP OLACAKLAR

Spor Toto Süper Lig'de 16 Eylül pazar günü oynanacak Medical Park Antalyaspor- Galatasaray maçında da tribüne çıkarak futbolcular ve taraftarı coşturmaya hazırlanan grup, ritim sazları başarıyla çalıyor. Grup üyelerinden Taygun Arı ve Eyüp Tarım ise seslendirdikleri rap parçalarla coşkuyu artırıyor.

40 BİN KİŞİYE ULAŞTIK

Yeni sezon için çok sayıda konser teklifi aldıklarını söyleyen grubun kurucusu ve eğitmeni Ferudun Mete, haftanın 3 günü 18 saat çalıştıklarını anlattı. Ritim Grubu ile bugüne kadar 30 konsere çıktıklarını ve yaklaşık 40 bin kişiye ulaştıklarını dile getiren Ferudun Mete, son dönemde yaşadıkları mekan sıkıntısının ise Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından geçici de olsa giderildiğini anlattı. Kepez İlçesi'nde bulunan Vakıf Zeytinliği'nde kendilerine bir alan tahsis edildiğini ve çalışmalarını burada yürüttüklerini aktaran Ferudun Mete, ritim terapilerinin engellilerin gelişimine büyük katkı sağladığını kaydetti.

MÜZİKLE HAYATA BAĞLANDILAR

Avrupa'da da uygulanan ritim terapinin çok faydasını gördüklerini belirten Ferudun Mete, "Ritim terapi çocukların gelişimine büyük katkıda bulunuyor. Bu terapiyi Antalya'da ilk yapan biziz. Veliler de çok memnun. Çocuklar çok mutlu, neşeliler. Hayata çok daha farklı bir bağlantı sağladılar" diye konuştu. Kendilerine gelen bazı çocukların daha önce evden çıkmadığını aktaran Mete, "Konserler ve eğitimler sayesinde artık toplum içinde gezmeye, alışveriş yapmaya, toplumla beraber yaşamaya başladılar. Üçü dördü kendi başlarına yolculuk yapabiliyor. Herhangi bir lokantaya gidip yemek yiyebiliyor, otobüse binip evlerine gidebiliyor, prova yerlerine gelebiliyorlar" dedi.

HEDEF YAŞAM EVİ KURMAK

Özellikle anne babaları vefat ettikten sonra engelli çocukların ortada kaldığını vurgulayan Ferudun Mete, bunun önüne geçebilmek için bir yaşam evi kurmak istediklerini anlattı. Engellilerin bu ev sayesinde kendi kendilerine yaşamayı öğreneceklerini vurgulayan Ferudun Mete, şunları söyledi:

"Türkiye'de zihinsel engelli olup, anne babasını kaybettikten sonra akıbeti belli olmayan çok sayıda engelli var. Çoğu parklarda dolaşıyor. Kimsenin de sahip çıktığını sanmıyorum. Örnekleri de var. Bütün çabamız onları kaybetmemek için. Yaşam evi kurmamız için çok fazla bir şeye gerek yok. Geniş bir yer istiyoruz. İnşallah ileriki dönemlerde yardımcı olurlarsa yaşam evini kurma çabasına gireceğiz."



ÖÖ(HA/CK)