Ceylanpınar'a birkaç 100 metre uzaklıktaki Suriye'nin Resulayn İlçesi'nde geçen 8 Kasım'da Özgür Suriye Ordusu mensubu muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışma başladı. 2 gün süren şiddetli çatışmaların ardından Resulayn'ın kontrolü önemli ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçti. Ordu birliklerinin top atışı başlattığı Resulayn, muhaliflerin kontrolü tamamen ele geçirmes ardından 3 gün boyunca Suriye savaş uçakları tarafından bombalandı.

Son birkaç gün sınırın iki tarafında da oluşan sessizlik, dün Resulayn'da muhalifler ile PYD güçleri arasında çıkan çatışmayla birlikte bozuldu. Gün boyu ilçenin değişik kesimlerinde devam eden çatışmalarda ölen ve yaralananlar oldu. Ceylanpınar'da da korkuya yol açan çatışma ardından güvenlik güçleri alarm durumuna geçti ve sınır hattında yoğun güvenlik önlemi aldı.

SİLAH SESLERİ KESİLDİ

Elektriklerin kesik olduğu ve gece de zaman zaman silah seslerinin duyulduğu Resulayn, yeni güne sessizlikle uyandı. Sokaklarında insanların dolaştığı Resulayn'da, silah seslerinin kesilmesi Ceylanpınar'da da günlerden bu yana tedirgin olan Türkler'i mutlu etti. PYD güçleri ile muhaliflerin, Kürt ve Arap kökenli bazı aşiret reislerinin girişimiyle çatışmaları sürdürmeme yönünde anlaştıkları ve bu nedenle silahların ateşlenmediği öne  sürüldü.

SINIRA YENİ TEL ÖRGÜ

Günlerden bu yana çok sayıda Suriyeli'nin üzerinden atlayarak veya altından sürünerek geçtiği dikenli tellerin bulunduğu sınır hattında yeni önlemler alındı. Resulayn'daki olayların ardından güvenlik güçlerinin raporu doğrultusunda sınır hattında bulunan dikenli tellerin yerine 2 metre yüksekliğinde tel örgülerin yapılması kararlaştırdı. Karar sonrası sınır hattının bulunduğu bölgeye 1 metre aralıklarla direkler dikilmeye başlandı. Direklerin dikilmesi ardından tel örgülerin yerleştirilmesine başlanacağı ve bu çalışmanın da 1 hafta sürebileceği kaydedildi.

KAÇAK GEÇEN SURİYELİLER TOPLANIYOR

Çatışmaların başlaması ardından binlerce kişinin geçiş yaptığı Ceylanpınar'a kaçak yollarla geçenler, güvenlik güçleri tarafından ilçe sokaklarından toplanıyor. Polisler, sınır hattı yakınında toplanarak Resulayn'a gitmeye çalışan veya bu ilçeden Ceylanpınar'a gelenleri tek tek yakalıyor. Kimlik ve pasaport kontrolü yapılan Suriyeliler, minibüsler ile götürüldükleri merkezlerde işlemleri yapıldıktan sonra çadır kentlere gönderiliyor veya sınır dışı ediliyor.

Polisler iletişim kurmakta zorlandığı Suriyeli'ler ile Kürtçe ve Arapça konuşuyor. Polislerin yanı sıra sınır hattında zırhlı araçlarıyla görev yapan askerler de, Türkiye tarafına yakın noktada toplanan Suriyeliler'i, Resulayn'a doğru gitmeleri konusunda Kürtçe ve Arapça anonslarla uyarıyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan Suriye sınırında alınan güvenlik önlemleri de devam ediyor. Sınır hattına kazılan mevzilerde bekleyen askerler, çatışmalar nedeniyle seken kurşunlarla yaralanma olasılığı göz önünde tutularak, aynı bölgede konuşlandırılan Zırhlı Personel Taşıyıcı araçları içinde beklemeye başladı. Askerlerin yanı sıra polisler de sınır hattında toplanan vatandaşları güvenli bölgeye gitmeleri konusunda sık sık uyarıyor.



DHA(HK/İD)