Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Suriye'nin Resulayn İlçesi'nde, şiddetli çatışmalar sırasında seken kurşunların Türkiye tarafına gelmesi, sınır hattında gelişmeleri izleyen meraklı vatandaşlar arasında panik yaşanmasına neden oldu. Öğleden sonra yoğun olarak duyulan silah seslerinden korkan aralarında çocukların da bulunduğu onlarca vatandaş, başlarını yere eğerek açık alanlardan koşarak uzaklaştı. Yaşanan panik sırasında bazı kişiler yere düşerken, polisler de zırhlı araçlardan sık sık sınır hattından uzak durulması yönünde uyarı anonsları yaptı. Polis uyarılara rağmen dağılmayan vatandaşlara zaman zaman püskürtme amaçlı tazyikli su sıktı.

MUHALİFLER KONTROLÜ ELE GEÇİRDİ İDDİASI

Öte yandan, Resulayn'da dün sabaha karşı başlayan çatışmaların şiddeti saat 15.00 sıralarında azaldı. Silah seslerinin azaldığı ilçede muhaliflerin önemli oranda kontrolü ele geçirdiği iddia edildi. Özgür Suriye Ordusu mensubu olan muhaliflerin, ilçedeki stratejik öneme sahip noktaların önemli kısmını çatışmaların ardından ele geçirdiği ve bu nedenle silah seslerinin azaldığı ileri sürüldü. Saat 15.00'ten itibaren sessizliğin hakim olduğu Resulayn'da, zaman zaman değişik aralıklarla silah sesleri duyuluyor.

SURİYELİLER GERİ DÖNMEYE BAŞLADI

Resulayn'da kontrolün önemli ölçüde muhaliflerin eline geçmesinin ardından, dünden itibaren sınırı geçerek Türkiye'ye gelen Suriyeliler, geldikleri yöntemlerle sınır hattından tekrar ülkelerine dönmeye başladı. Tehlikeye aldırış etmeden tel örgüleri aşarak Suriye'ye gitme çabaları üzerine, polis araçlarından megafon ile ülkelerine dönmek isteyenlerin Ceylanpınar'da bulunan Hudut Kapısı'nı kullanabilecekleri anonsları yapıldı. Polislerin bu anonsunun ardından çok sayıda kişi Hudut Kapısı'nın yanına gitti. Görevliler, Suriye kimliklerini gösterenlerin ülkelerine geçmesine izin verdi.

YARALILAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

Öte yandan, çatışmaların şiddetinin azaldığı Resulayn'dan Türkiye'ye yaralılar gelmeye de devam etti. Dünden bu yana 60 kadar yaralının geldiği Resulayn'dan öğleden sonra da 10 civarında yaralı sınırı geçerek Ceylanpınar'a geldi. Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde tedavisi yapılan yaralılardan durumu ağır olanlar Şanlıurfa'ya sevk edilirken, tedavisi tamamlanan bazı yaralı muhaliflerin ise yeniden Suriye'ye gittikleri öğrenildi. Bu arada çatışmalardan dolayı Suriye'den kaçanların Türkiye'ye gelmeye devam ettikleri de görüldü.



(HK/AK)