Bursa merkez Yıldırım Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 3'üncü Uluslararası Arapça Yarışmaları'nın finali, 10 Balkan ülkesinden 80 öğrencinin katılımıyla Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Programın açılışında konuşan Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Kılavuz, Türkiye'de imam hatip liselerinin tarih yazdığını ve yazmaya da devam edeceğini savundu.

'KESER DÖNDÜ, SAP DÖNDÜ'

Türkiye'nin 28 Şubat gibi sıkıntılı ve badireli bir dönemi geçirdiğini belirten Prof. Dr. Kılavuz şöyle konuştu:

"Bu dönemde topyekün demokratik hayatımız kesintiye uğradığı gibi, din eğitimi de ciddi anlamda kesintiye uğradı. İmam hatip okullarımızın orta kısımları budandı. İlahiyat fakültemize kontenjan sınırlaması getirildi. Mezunların İlahiyat Fakültesi dışındaki fakültelere girmesine izin verilmedi. Bu sebeple keser döndü, sap döndü. Gün geldi, hesap döndü. İmam hatip okullarımızın orta kısımları artık açıldı. Katsayı engelimiz kalktı. İlahiyatlar dışında da diğer fakültelere gitme imkanımız doğdu. Cenabı hakka ne kadar hamd etsek ve şükretsek azdır. Bu sonucun elde edilmesinde katkıları olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Destek veren herkese şükranlarımızı sunuyorum."

'ARAPÇA, DÜNYADA ÖNE ÇIKAN DİL'

Bir lisanın bir insan olduğunu belirten Prof. Dr Kılavuz, bugün dünyada iki dilin öne çıktığını, bunlardan birinin İngilizce, diğerinin ise Arapça olduğunu kaydetti. Arapça'nın öğrenilmesi için İlahiyat Fakültesi'nde  tedbir aldıklarını belirten Prof. Dr. Kılavuz, "28 Şubat sürecinde hazırlık sınıflarımız kaldırılmıştı. Hamd olsun son 3 yıldır hazırlık sınıfları tekrar kuruldu. Eğer biz Arapça'yı okuyup, anlayıp, konuşup, yazabilirsek, o zaman dünya tarihi imam hatip neslini kalın harflerle yazacak" diye konuştu.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ UMRE ZİYARETİ

Merkez Yıldırım İlçesi Belediye Başkanı AK Partili Özgen Keskin, jüri tarafından belirlenen öğrencilerin 20 Mayıs 2012 Pazar günü saat 15.00'da İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle ödüllerini alacağını söyledi. Yarışmada birinci olanın umre ziyareti ile ödüllendirileceğini açıklayan Keskin, programın 70 finalistinİN Arapça'yı en iyi şekilde davetlilere sunacağını dile getirdi. Arapça dilinde yarışmanın düzenlemesi ile ilgili olarak da Keskin, bugün dünyada 350 milyon insan tarafından kullanıldığını belirterek, "Hepsinden önemlisi de bu dil Kur'an-ı Kerim dilidir" dedi.

Yarışmada, imam hatipli öğrenciler 'şiir okuma', 'hitabet' ve 'musiki' dallarında yarıştı. Yarışmada ikinci olanlara Ipad, üçüncülere ise Iphone hediye edilecek. Yarışmalarla Arapça'yı daha iyi kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen gençlerin yetiştirilmesine öncülük edilmesi hedefleniyor.

ST(FK/COŞ)