Dadaloğlu Derneği’nde düzenlenen toplantıya, Dadaloğlu Vakfı Başkanı Necati Eravşar, Dadaloğlu Derneği Başkanı İbrahim Yıldırım, Talas Avşar Türkmenleri Derneği Başkanı Ahmet Akçalı ile Pınarbaşı Belediye Başkanı Dursun Ataş, Yeşilkent Belediye Başkanı İbrahim Ayvaz, Pazarören Belediye Başkanı Ali Kalkan ve Avşar vatandaşlar katıldı.

Toplantıda öncelikle Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Metin Hülagü’nün, Ülkem TV’de edebiyatçı-yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın hazırlayıp sunduğu Açık Deniz programında tepkilere yol açan konuşması katılımcılara izlettirildi.

BİZDEN ÖZÜR DİLEDİ AMA

Ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dadaloğlu Vakfı Başkanı Necati Eravşar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ile görüştüklerini ve bunun yanı sıra Prof.Dr. Metin Hülagü’nün de kendilerinden özür dilediğini belirterek, “Elbette özür dilemek bir erdemdir ama özrü yine bu açıklamaları yaptığı programda dilemelidir” dedi.

Eravşar’ın ardından sivil toplum kuruluşları adına açıklamalarda bulunan Dadaloğlu Derneği Başkanı İbrahim Yıldırım ise Prof.Dr. Hülagü’yü sert bir dille eleştirdi. Prof.Dr. Hülagü’yü, üniversitedeki rektör yardımcılığı görevinden istifa etmeye davet eden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Katıldığı programda sunucunun iyi niyetli sorusuna karşılık söylediği sözler ile Avşar Türkmenler’ine yani bizlere hakaret etmiş, küçük düşürmüştür. Adı geçen kişiye göre ‘Allah, insanı Avşar Türkmen boyunun mensubu olmaktan korumalıdır.’ Programda, ifade tarzından hakaret içeriği taşıyan sözün, sehven veya şakayla söylenmediği, soruyu soran kişiyi dahi hayrete düşürecek ciddiyette ifade edildiği görülmektedir. Avşarlar olarak hukuki tepkimizi göstermeye devam edeceğiz. Prof.Dr. Metin Hülagü, Türkiye’nin sayılı üniversitelerinde olan yüz binlerce Avşar’ın yaşadığı Kayseri’de bulunan Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcılığı makamına yakışmamaktadır. Adı geçeni rektör yardımcılığı görevinden istifa etmeye çağırıyoruz. Aynı zamanda Prof. Dr. ünvanı nedeni ile bilim dünyasından, tarihçi kimliği nedeniyle tarihçilerden, Oğuz-Türkmen ilinin Avşar boyunu aşağıladığı için de Türk Tarihi’nden özür dilemesini istiyoruz.”

REKTÖR YARDIMCII ÖZÜR DİLEDİ

ERÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Metin Hülagü, bir televizyon programında Avşarlar’a yönelik sarf ettiği sözlerin yanlış anlaşıldığını belirterek, özür diledi. Ülkem Tv’de Edebiyatçı-Yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın hazırlayıp sunduğu Açık Deniz programında sunucunun “Avşar mısınız?” sorusuna, gülerek “Allah muhafaza diyelim” yanıtını veren Prof.Dr. Hülagü, tepkiler üzerine yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Prof.Dr. Hülagü, şunları söyledi:

“Geçen gün Ülke TV’de bir program yaptık. Programın girişinde arkadaş bana ‘Avşar mısın?’ diye sorunca, ben de bir latife olması açısından, belki sarf edilmemesi gereken bir söz saffettim. Biz burada Avşarlar’la iç içeyiz, eşimiz var dostumuz var oturup kalkıyoruz. Avşarlar’ı severiz. Belki buranın oraya yansıması olmuştur. Lokali ulusala yansıtmış olduk, belki yansıtılmaması güzel olurdu. Ama o sözde bir kasıt yoktu. Avşarlar bizden ayrı gayri değildir. Ben bir Türküm ve Müslümanın. Avşarlarla aynı soydan gelen biriyim. Avşarlarla ya da bir başka unsurla sıkıntımız olmamıştır, olmayacaktır da. Allah birliğimizi bütünlüğümüzü bozmasın. Bu tür şeylerden uzak Ama insan bazen gaflette bulunabiliyor. Bu noktada üzülen kırılan Avşar arkadaşlarım varsa onlardan özür diliyorum. Haklarını helal etsinler. Şakayla da olsa kimseyi rencide etmeye, üzmeye, kırmaya hakkım yok diye düşünüyorum. Böyle bir sözü sarf etmemem gerekiyordu. Bunun böyle olduğunu bilmelerini istiyorum. Eğer kırılan üzülen varsa hepsinden özür dilerim.”



CZ(OE/AAA)