Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) kurucusu Prof.Dr. Sedat Laçiner, Kafkas Üniversitesi'nde ilk dersi verdi. Prof.Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda 'Geçmişten Günümüze Ülkemizde ve Üniversitelerimizde Bilim' konulu derste Prof. Dr. Laçiner, şunları söyledi:

"Türkiye bir şans yakaladı. Altın bir fırsat var. Altın bir kapı var önümüzde. Geçmişle hesaplaşıyoruz. Korkularımızla yaşamaktansa onlarla hesaplaşıyoruz. Onları yenmeye çalışıyoruz, bir zihniyet izdüşümü içerisindeyiz. Bu bekli de Türkiye, Türklük tarihinde bir devrim. İkinci fırsat çağ değişiyoruz. Dijital çağa geçiyoruz. 1 milyon, 10 milyon kitaba sahip olmak daha kolay ama bunun yolu daha çok bilgisayar almaktan geçmiyor, zihniyeti değiştirmekten geçiyor.Türkiye'nin üniversiteleri kitapsızdır. Ama sadece üniversiteleri değil, Türkiye kitapsızdır. Neden biliyor musunuz? Yazmadığı için değil, okuyamadığı için değil. Her 10 yılda bir kitaplar toplanıp yakıldığı içindir. Kitabın tehlike olduğu bir yerde kim kitap alır? 'Aldı' diyelim kim evinde tutar? Fikrin tehlikeli olduğu yerde o fikri kim zihinde, dilinde tutar? Anne ve babaların uzun bir süredir öğüdüdür 'oğlum siyasi işlere karışma, siyasi konuları konuşma, uzaklaş ordan' der. Türkiye kitap biriktiremedi ise bunun sebebi şudur: 'Türkiye bilgi biriktirememiştir' demektir. 'Tecrübe biriktirememiştir' demektir. 1 milyon kitabı olan bir üniversite küçük bir üniversitedir. Kitap sayıları 3 milyon, 5 milyon, 10 milyon üzerinde olan üniversiteler büyük olur. Söylenecek çok şey var ama belki 'bana da dokunur' diye korkuyoruz. 1 milyon kitabı olmayan bir yere kütüphane denmez. Şimdi arkadaşlar soruyordur: 'Kafkas Üniversitesi'nin 1 milyon kitabı var mı?' diye. Ama bu Kafkas üniversitesinin suçu değil. Türkiye'de bu ülkede 1 milyon kitaba sahip bir üniversite yok. Bu ülkenin üniversiteleri kitapsız. Bizim çocukluğumuzda, yani bizim mahallemizde en büyük hakaret 'kitapsız Allahsız.' Yani imansızlık gibi bir şeydi. Ben din anlamında söylemiyorum."

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ise sorgulayan ve üreten bireyler yetiştirmek hedefinde olduklarını bildirdi. Açılış törenine Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Adalet Komisyon Başkanı İbrahim Kayabaşı, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış ile akademik ve idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.


BA(KS/AAA)(FOTOĞRAF)