Toplantıya Türkiye’den Kafkas, Muş Alparslan, Erzincan, Atatürk, Erzurum Teknik, Yıldırım Beyazıt, Mardin Artuklu ve Iğdır Üniversiteleri ile Gürcistan’dan Tbilisi Statate Medical Üniversitesi, Nahcivan Devlet Üniversitesi, Azerbaycan’dan Bakü Qafgas Üniversitesi, İran’dan İslami Azad Üniversitesi'nin rektörleri katıldı.

Üniversite Senato Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, toplantıyla Türkiye’nin doğusunda yer alan güzide şehir Ağrı’yı ve üniversiteyi tanıtmayı hedeflediklerini belirtti. Teknolojik gelişmeler konusunda özellikle Kafkasya’daki üniversiteler arasında işbirliği yaparak ortak bir teknoloji merkezi yapabilmeyi amaçladıklarını kaydeden Prof. Dr. Aslan, Erasmus ve Bologna süreci içerisinde bir birlik oluşturma konusunda görüş alışverişinde bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

KAFKASLAR İLE BİRLİK HALİNE GELMELİ 

Üniversiteler arasındaki işbirliğinin sadece imza protokolünden ibaret olmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aslan, “Bundan sonra yapılan işbirliklerinin hayata geçirilmesi, öğrenci ve akademisyen değişimi, değişik aktivitelerle beraber Kafkasya’daki üniversitelerin ve Türkiye’nin doğusundaki üniversitelerin bir birlik haline gelmesini amaçlamamız gerekiyor. Özellikle uluslararasılaşma ve ortak akıl platformu oluşturarak yurt içindeki üniversitelerimiz ile yurt dışından gelen üniversitelerdeki bilimsel etkinliklerin ve alt yapının ne olduğunu ortaya koyarak bundan sonraki çalışmalarda neler yapabilirliğini ortaya koymak istedik" diye konuştu.

BİLİMSEL ÇALIŞMA ORTAMI TESPİTİ

Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilen toplantıda 'Erasmus Forum' adı altında bir program başlatıldığını aktaran Prof. Dr. Aslan, “Toplantıda, herkes Erasmus görüşünü benimsedi. Böylece ciddi bir öğrenci değişimi olacak. Üç yıllık bir üniversite olmamıza rağmen şu an itibariyle çok sayıda öğrencimiz çeşitli ülkelerde yer alırken, çok sayıda öğretim elemanını da yurt dışına gönderiyoruz. Ama biz istiyoruz ki, ABD ve Avrupa ülkelerinden çok İran, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle öğrenci değişimi yapalım. Bunun için de bakir bir bölge olan Türkiye’nin doğusu ile Kafkaslar’daki bilimsel çalışma ortamını iyi tespit etmeliyiz. Çünkü bu bölge, bilimsel çalışma ortamı olarak çok da önemli. Bu bilimsel altyapının oluşturularak ortak projelerin hayata geçirilmesi, bölge insanlarının dünya platformunda çok iyi yerlere gelmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Bu toplantı ile bunları hayata geçirmek istiyoruz. Artık, dünya globalleşti ve bir anlamda da küçüldü. Bir yere gitmek artık eskisi gibi zor değil. Bunun için laboratuvar ve fiziki altyapımız nedir, ne gibi çalışmalar yapabiliriz. Bunları iyi bir şekilde değerlendirmek gerekiyor" dedi.

BU BÖLGE BAKİR

Yıllarca master ve doktora için Türkiye’den, Kafkasya’daki ülkelerden akademisyenlerin Avrupa ülkelerine gitmek durumunda kaldığını da vurgulayan Prof. Dr. Aslan, şunları söyledi:

“Biz istiyoruz ki bölgede imkanlarını hep birlikte kullanalım. Öğrencilerimiz karşılıklı olarak master ve doktoralarını buralarda yapsın. Çünkü dünya geneline baktığınız zaman uzaktan ve yüksek eğitimde teknolojinin bir bütün haline gelme durumu başlamış durumda. Bunun için de yapacağımız araştırmalarda, vereceğimiz eğitimde Kafkas ülkelerinin farklı bir yerde olmasını arzu ediyorum. Bu toplantının sonucunu hayata geçirebilir ve üniversiteler birliklerini hayata geçirebilirsek, bölge insanlarının ciddi bir kalkınma hamlesi sağlayabileceğine inanıyorum. Çünkü bu bölge birçok bilim dalı için çok bakir. Bu bakir bilim dallarını ortak projelerle hayata geçirmek yıllarca farklı sıkıntılarla hayat bulmuş bölge insanlarının daha iyi, etkin ve efektif şekilde yaşama ve kalkınma hamlesi gerçekleştirmesine katkı sağlayacaktır."