Türkiye’de ilk kez Kayseri’de düzenlenen 'İl düzeyinde rekabetin korunması ve geliştirilmesinde kamu yöneticilerinin rolü' konulu toplantıya Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral Ali Demiral, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı ve çok sayıda kamu görevlisi katıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, toplumsal meselelerin kişi ve bir kuruluşun sorunu olmadığını, çözümün toplumsal yaklaşımda olduğunu belirtti. Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı şöyle konuştu:

"Rekabet konusu toplumda tüm kesimlerin meselesidir. Türk toplumunda rekabete ilişkin kamuya verilmiş ve kanunlarla düzenlenmiş direkt bir görev var. Anlamlı ve önemli görevlerde akıllarımızın bir araya gelmesini sağlar. Rekabet konusunda siyasi irade kadar bürokratik iradenin de, yani sivil topluma kadar uzanan herkesin görevi var. Rekabet, günümüzde kaçınılmaz bir olgudur. Rekabetin gücü ve kavramı günümüzde daha çok bilinmektedir. Rekabet hukuku, oyunun başlıca kurallarıdır. Rekabet kuralsız olursa acımasızdır. Acımasız güçler zayıfları ezen orman kanununa dönüşür. O nedenle rekabetçi düzene kamu müdahalesi kurallarla konulmaktadır. Rekabet iyi yönetilmelidir. Hukuki temellere oturmalıdır. Aslolan helal kazanç ve hakkını istemektir. Eğer rekabet, kanunlarla desteklenmezse ayakta kalamaz. Rekabet kurumu, hepimizin yaşadığı hukuki bir parçadır."

'MİLYONLARI AŞAN CEZALAR'

Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, vizyon sahibi yöneticilerin ahlak ve hukuktan yana olması gerektiğini, özel sektörde bilgisizliklerin çok şeye mal olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"’Bazı şirketler aralarında anlaşıp, bölgeyi paylaşıyor, indirim oranlarını belirliyor. Böyle hareket eden kurum, kuruluş ve şirketleri belirlediğimiz takdirde ciro üzerinden ceza veriyoruz. Yeniden vurgulamam gerekirse, karları üzerinden değil, cirolarının yüzde 1’inden başlayan ve milyonları aşan cezalar kesiyoruz. Kamu, bu konuda özel sektörden daha duyarlıdır. Kamu yönetimi rekabetçi ortamı kurallara uyarak yaratmalıdır."



OE,DÖ(COŞ)