Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, merkez Kayapınar İlçesi'nde engellilere hizmet veren Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde örgütlü olarak dolandırıcılık yapıldığı yönündeki istihbarat üzerine, merkezi takibe aldı. Polis yaptığı araştırmada merkezde, aralarında geçen Nisan ayında ölen 1.5 yaşındaki İ.K.'nin de aralarında bulunduğu derslere katılmayan engelli öğrencileri derse katılmış gibi gösterildiğini, kurum öğretmenlerini de girmedikleri derslere girmiş gibi gösteren evrak düzenlendiğini belirledi. Merkezde ayrıca, tedavisi bitmiş olan bazı engelliler için 'hala tedavilerinin sürdüğü' yönünde evrak düzenlendiği, bu yolla devletten haksız kazanç elde edildiği bilgisi üzerine dün şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, örgütün elebaşılığını yaptığı belirtilen şirketin ortakları B.Y. ve A.G.Y. ile öğretmenlerin de aralarında bulunduğu kurum çalışanları M.D., M.İ., M.G., S.B.A., G.Y., Ö.B., M.K., M.G., N.Ö., Ö.A., Y.P. 'Suç işlemek için örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu zararına nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla gözaltına alındı.

10 MİLYON LİRALIK VURGUN

Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, merkezin örgütlü olarak yaptığı dolandırıcılık Oolayında devletin 9 milyon 606 bin lira zarara uğrattıldığını açıkladı. Sağlam merkezde yapılan dolandırıcılığı ayrıntılarıyla şöyle anlattı:

"Kurumda engelli vatandaşlarımızın eğitiminin eksik yapılarak daha sonradan telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere sebep verdikleri, hayatını kaybetmiş olan öğrencilere eğitim verilmeye devam ediliyormuş gibi evraklar düzenlendiği ortaya çıkmıştır. Engelli vatandaşlarımızın tedavileri son bulmuş olmasına rağmen, kurumda eğitime devam ettiklerini gösterecek şekilde evraklar düzenlendiği, bu yolla kamunun zararına yol açıldığı belirlendi. Yapılan ilk tespitte kurumun devleti yaklaşık olarak 10 milyon zarara uğrattığı tespit edildi. Eş zamanlı yapılan operasyonlarda 2 kurum ortağı, 7 öğretmen ve 4 kurum çalışanı yakalanarak gözaltına alınmıştır."

AİLELERE, 'DOLANDIRICILARA KANMAYIN' UYARISI

Engelli çocukların ailelerine de çağrıda bulunan Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam şunları söyledi:

"Bu çocuklarımızın bir kısmı tamamen eğitilebilecek çocuklardır. Bir kısmı da belli bir seviyede eğitilebilecek çocuklar. Yarın bu çocuklar anne, babaları ile birlikte olmayabilirler. Dolayısıyla bu çocuklar belirli bir seviyeye kadar eğitim alırlarsa belki sonrasında ayaklarının üzerinde durabilirler, hayatını idame ettirebilir. Çocuklarımızı üç beş kuruşluk şey uğruna, eğitimlerinden mahrum bırakıp da ömür boyu mağduriyetler yaşatmayalım diyorum. Bu dolanıcıların tekliflerine kanmayalım, çoluk çocuğumuzu heder etmeyelim."

Gözaltına alınan 13 şüphelinin polisteki sorgularının ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

CA,SS(GG/COŞ)