İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 64'ü tutuklu 260 sanıklı Ergenekon Davası'nın 191. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Albay Dursun Çiçek, İbrahim Şahin, Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 40 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 19 tutuklu sanık ile duruşmalardan men cezası verilen tutuklu sanıklar Hikmet Çiçek, Osman Yıldırım, Mehmet Zekeriya Öztürk, Serdar Öztürk ve Durmuş Ali Özoğlu duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese avukatların sözlü ve yazılı taleplerinin alınacağını belirtti.

HABERAL'IN AVUKATI RECAİ BİRGÜN'ÜN İDDİALARINA DEĞİNDİ

Söz alan tutuklu sanığı CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da dava kapsamında eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eski koruma amiri ve eski DSP Milletvekili Recai Birgün'ün tanık olarak mahkemede ifade verdiğini anımsattı.

Avukat Helvacı, tanık olarak dinlenen Recai Birgün'ün iddialarına değinerek, "Recai Birgün'ün söylediklerinin bir hayal ürünü olduğu Rahşan Ecevit ve Emrehan Halıcı'nın kamuoyuna son olarak yaptıkları açıklamalarla da bir kez daha kanıtlanmıştır. Recai Birgün'ün huzurunuzda verdiği yeminli ifadesinde yalan beyanda bulunduğu gerek dosyadaki sağlık raporları ve olayın muhatabı Bülent Ecevit'in sağlığında kamuoyuna yaptığı açıklamaları, Ecevit'in Haberal'a gönderdiği teşekkür mektubunda ve Karaoğlan Belgeseli'nin kamera arkası görüntüleri ile ortadadır. Ayrıca son olarak Rahşan Ecevit ve Emrehan Halıcı'nın kamuoyuna yaptığı son açıklamalarla da tanığın yalan beyanda bulunduğu bir kez daha doğrulanmıştır. Bu nedenle mahkemenizin huzurda işlenen yalan tanıklık suçundan dolayı Recai Birgün hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum" dedi.

AVUKATI HABERAL'IN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Helvacı, "Bilimadamı ve milletvekili olan müvekkilim 3 yıl 2 aydan beri hiçbir gerekçe gösterilmeden hürriyetinden mahrum edilmiştir. Bu durum kamu vicdanlarında derin yaralar açılmasına neden olmuştur. Bu durum aynı zamanda ülkemizin uluslararası platformlarda milli iradesi tutsak edilmiş bir ülke konumuna sokmuştur" ifadelerini kullandı. Dilek Helvacı müvekkili Haberal'ın tahliyesini isteyerek sözlerini tamamladı.

ERUYGUR İLE İLGİLİ YENİDEN RAPOR ALINSIN

Tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur'un avukatı Filiz Esen, müvekkili hakkında Adli Tıp Kurumu'ndan gelen , 'Eruygur'un sağlık açısından duruşmalara katılmasında bir sakınca olmadığı' şeklindeki rapora değindi. Filiz Esen, "Beyin kanaması sonucu Haseki Devlet Hastanesi'ne götürülen müvekkilim sanki yürüme hareket etme gibi bir hastalığı mevcutmuş gibi buna bakılmış ve sadece kalp, şeker, tansiyonu ölçülerek, nürolojik muayene ve psikiyatrik testler yapılmamış beyin kanaması geçiren bir hasta için önemli olan sadece MR'nın çekilmesi yeterli ve uygun bulunuştur. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu da Haseki Hastanesi'nde çekilen MR raporu üzerine 2 Nisan 2012 tarihli raporunu düzenlemiştir" dedi. Avukat Esen, müvekkili Eruygur hakkında Adli Tıp Üst Kurulundan yeniden sağlık raporu alınmasını istedi. Duruşmaya öğle arası verildi.


(BB)