DAVULCULAR RİTMDE İYİ MANİDE KÖTÜ


Beylikdüzü Belediyesi 20 Temmuz'da başlayacak Ramazan ayı için 'Ramazan Davulcusu Seçme Yarışması' yaptı. Beylikdüzü'ndeki on mahallede görev yapacak davulcular önce belediyeye başvuruda bulundu. Başvuru yapan 15 davulcudan 10 kişinin seçilmesine karar verildi. Bunun için de bugün bir ön eleme yapıldı. Ön elemeye ise sadece 7 kişi katıldı.


Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yalçın, Kültür Müdürü Nihat Adıgüzel, Zabıta Müdürü Üzeyir Çöl, Basın Danışmanı Hüseyin Türkoğlu ile Müzik öğretmeni Reyhan Özşahin'den oluşan beş kişilik jüri adayları tek tek dinledi. Jüri, adaylara davul çalma ve mani söylemeye göre puan verdi. Bazı adaylar okuayacağı maniyi davuluna yapıştırdığı kağıttan yardım alarak okurken, bazı adaylar ise boğazının ağrıdığını ve iyi hazırlanamadığını söyleyerek mani okumadı. Adaylar davulu ritmli çalma konusunda da teste tabii tutuldu. Ancak Ramazan davulcusu adaylarının performansı jüriyi pek memnun etmedi. Jüri üyeleri adayların manileri nağmeli söylemesi ve birden çok mani söylemesi konusunda tavsiyelerde bulundu.


1 HAFTALIK EĞİTİMDEN SONRA YARIŞACAKLAR


Adayları tek tek dinledikten sonra değerlendirme yapan jürinin kararını ise, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yalçın açıkladı. Yalçın, Ramazan davulcusu adaylarının mani konusunda yetersiz olduğunu söyleyerek, "Jüri olarak hem davul çalma hem de mani okumayla ilgili puanlarımızı verdik. Daha sonra biraraya gelip bunların değerlendirmesini yapacağız. Ama mani konusunda sınıfta kaldınız" dedi. 15 kişinin ön elemeye katılacağını mazeretlerinden ötürü katılamadıklarını dile getiren Yalçın, "Diğer arkadaşları da biz dinleyeceğiz. Daha sonra müzik hocalarımız nezaretinde sizlere bir haftalık hızlandırılmış bir mani ve ritm kursu verilecek. Ondan sonra bu puanlarla birlikte sizleri tekrar değerlendirip, neticeyi açıklayacağız" diye konuştu.


"HEYECANIMA YENİK DÜŞTÜM"


Boğazı ağrıdığı için mani okumadığını söyleyen Kenan Kaya, "Rahatsızdım mani okumadım. Hazırlanamadık. Bir hafta eğitim göreceğiz. Mani eğitiminden sonra manileri okuayacağız. On bir ayın sultanına hazırlanacağız" dedi. Maniyi davuluna yapıştırdığı kağıttan yardım alarak okuyan 4 yıllık Ramazan davulcusu Mehmet Kaya ise "Mani ezberimdeydi. Ezberimde olmasına rağmen heyecandan biraz sıkntı yaşadım. Heyecanıma yenik düştüm" dedi. 1 haftalık eğitimde nasıl hazırlanacağı sorusuna ise Kaya, "Ezberimde olan maniyle çıkacağım. Bu kez heyecanıma yenik düşmeyeceğim" diye konuştu. Davulcu Cesur Büyür da 12 senedir Ramazan davulcusu olarak çalıştığını kaydederek, mani okurken jüri karşısında heyecanlandığını belirtti. Büyür, "Normalda mahallede söylüyoruz da burada biraz sıkıntı oldu. Üç beş tane mani biliyoruz. İddialıyız. Herkes kendine göre iddialı" diye konuştu. Davulcular geçirilecek 1 haftalık mani ve ritm eğitiminin ardından bu kez finalde yarışacak. Ardından başvuru yapan 15 kişiden 10 kişi seçilerek Beylikdüzü'ndeki 10 mahallede Ramazan davulcusu olarak çalışacak.