İzmir’de uyardığı öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülen öğretmen Rabia Sevilay Durukan'ın cenazesi, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve yaklaşık 1500 kişinin katıldığı töreninle, son yolculuğuna uğurlandı.

Rabia öğretmen için Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Camisi’nde, ikindi namazının ardından cenaze namazı kılındı. Durukan’ın eşi Hüseyin, oğlu Hasan, kızı İlkgül’ün metanetli duruşları dikkat çekti. Polisin çok sıkı güvenlik önlemi aldığı, sadece okulun personeli ve ailelerini cami avlusuna aldığı cenaze namazı öncesi Bakan Dinçer, aileye taziyede bulundu, Durukan’ın annesi Pembe İlkgül’le de bir süre sohbet etti.

BAKAN DİNÇER'DEN 'ANLIK ÖFKE' DEĞERLENDİRMESİ

Bakan Dinçer, daha sonra gazetecilere olayla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Neye üzüleceğimizi bilmiyoruz. Bir öğretmenimizi kaybettik, elini kana bulayan bir de öğrencimiz var. Bir insanı öldürenin bütün insanları öldürdüğüne inanan bir dinin mensubuyuz. 'Bana bir harf öğretenin kırk yılı kölesi olurum' diyen bir hayatın mensubuyuz. Maalesef, öğretmenleri kutsal yerlere koyuyoruz ama bu tip şiddetleri de uyguluyoruz. Bu şiddetin hiçbir faydası yok. Nereden gelirse gelsin, bu şiddetli tavırlara şiddetli tavır içinde olacağız. Bu olay güvenlik tedbirleriyle çözülecek bir hadise değil. Bu çocuğa da kendi toplumsal değerleri de öğretmeliyiz. En büyük silahımız, öğretmenlerimizin öğrencileri şefkatle yetiştirmesi olmalı. Orada polis vardı, varken bu hadise oluyor. Dolayısıyla güvenlik zaafiyeti yok. Anlık öfkeden bunun meydana geldiğine inanıyorum. Öğrencilerimize insan hayatının önemini fikir olarak aşılamalıyız."

Aileye taziye sırasında Durukan’ın ablası Serpil İlkgül, Bakan Dinçer’e, suçlu öğrencinin en ağır cezayı çekmesini istediğini, başarılı kardeşinin bunu hak etmediğini dile getirdi.

Namaz öncesi Bakan Dinçer, bazı katılımcılar tarafından alkışlarla protesto edildi.

İzmir Müftü Vekili İlyas Öztürk’ün kıldırdığı, aile bireylerinin en ön safta yer aldığı cenaze namazının ardından Durukan’ın Türk bayrağına sarılı, üzerine karanfiller konulan cenazesi omuzlarda taşındı. Bakan Dinçer de tabutu bir süre omuzladı. Rabia Sevilay Durukan'ın cenazesi, daha sonra Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda gözyaşlarıyla toprağa verildi.

'ŞİDDET' KONULU OYUNUN PROVALARINA KATILMIŞTI

Bu arada, öğretmen Rabia Sevilay Durukan’ın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için öğretmen arkadaşlarıyla 'kadına şiddet' temalı bir tiyatro oyunun projesiyle ilgili provalarda yer aldığı, ancak yaşanan anlaşmazlık sonucunda oyunun sahnelenemediği öğrenildi.

Şiddet kurbanı olan Rabia öğretmenin, provalarda, koca şiddetiyle yaşamını yitiren bir kadını canlandırdığı, bıçaklanarak öldürüldüğü sahnenin bulunduğu öğrenildi.

İZMİR,