Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çeşme Sheraton Otel’de düzenlenen e-PTTAVM’nin tanıtım toplantısına, PTT Genel Müdürü Osman Tural ve 86 başmüdür katıldı. PTT Genel Müdürü Tural, e- PTTAVM'nin Türkiye’nin ilk üç boyutlu sanal alışveriş sitesi olduğunu belirterek, "Bir alışveriş merkezinde olması gereken her şey burada var. Üç boyutlu olduğu için müşteri temsilcisi ile görüşebiliyor, alışverişe arkadaşlarınızı davet ediyorsunuz. Biz burada devletin güven duyulan yanı ile özel sektörün hızını birleştirdik. Bu anlamda 51 KOBİ ile anlaşma yaptık. 36 tanesi İzmirli. Küçük şirketi biz internet sitesini ücretsiz yapıp sisteme koyacağız. Kazan kazan formülü ile sistem çalışacak" dedi.

BAKAN YILDIRIM: PTT'DE MÜTHİŞ DEĞİŞİM YAŞANDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, PTT’nin 2003 yılında kötü durumda olduğunu, teknolojiyi yakalayamadığını belirterek, şöyle konuştu:

"PTT çok büyük bir kuruluş. 1.5 asırdan fazla bir geçmişi var. Köklü bir kuruluş. Türkiye’nin kuruluşu öncesi de önemli görevleri var. Sirkeci Postanesi Türkiye’nin bağımsızlığının başlatıldığı yerdir. Bu PTT değişen dünya şartları gelişen teknolojiler yeni iş yapma tekniklerine karşı aynı hızla değişememiş. İyi bir ünü yaygınlığı var ama hizmet verimliliği karlılığı maalesef aynı durumda değildi. Neredeyse gelirleriyle giderleri birbirini zor karşılıyor. Bu duruma gelmiş. Bunda sadece teknolojiyi yakalamama sorunu yok. Ayrıca 90’lı yılların ortasında Telekom ile PTT’nin ayrılması da etkili oldu. Para getiren telefon hizmetleri bir yanda mektup ve kargo diğer tarafta kaldı. Ne kadar mektup yazıyoruz ki. SMS ve paylaşım siteleri var. PTT’nin bir karar vermesi lazımdı. Ya PTT 'Ben görevimi tamamladım benden bu kadar' diyecekti ya da kendine yeni alanlar oluşturacaktı. İkinci kararı verdi 'Biz 170 yıllık bir kuruluşuz bu isim buralara kolaylıkla gelmedi. Yeniden durumumuzu gözden geçireceğiz ve ona göre değişen dünya şartlarında biz de üzerimize düşeni yapacağız' dedi. Üç başlık altında çalışmalar toplandı. 'Postayı yaşatmaya devam edeceğiz', buna 'Banka' ve 'Lojistiği' de ekleyeceğiz dendi. Bu 3 temel üzerinde PTT’yi geleneklerini muhafaza ederek geleceğe taşıma kararı alındı. Müthiş bir değişim yaşandı. Amblemi, renkleri, hizmet ağı ile bu yaygınlaştırıldı."

"PTT BANK’TA ÜLKE BÜTÇESİNİN YARIYA YAKINI DEVİR DAİM OLUYOR"

Bakan Yıldırım, PTT’nin 2003 yılında ayda 2.7 milyon işlem yaparken şu anda ayda 24 milyon işlem yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"PTT Bank aslında bir banka değil. Bankaların yaptığı her işi yapıyor tek yapmadığı paranızı alıp onu nemalandırmıyor. Onun dışındaki her türlü parasal işlemi yapıyor. En büyük en yaygın en fazla parasal işlemin döndüğü ve en ekonomik şartlarda gerçekleştirilen tek kuruluş PTT’dir. 140 milyar liralık bir devir daim yapıyor. Büyük bir hacim. Neredeyse Türkiye bütçesinin yarısından yakını devir oluyor. Millet birbirine para gönderiyor. PTT çekleri hesapları var. Şu anda PTT beş altı kurumla iş yaparken 181 ayrı kurumla sözleşme yapmış. 215 tane farklı hizmet kalemlerinde vatandaşa doğrudan yönelik işlem yapıyor. PTT ayda 2.7 milyon işlem yaparken 2003 yılında şu anda ayda 24 milyon işlem yapıyor. Ne değişti? İşyerleri çalışanlar aynı. Genel Müdür değişti. Yardımcıları kurum içinden ama asıl olan zihniyet değişimidir, bakıştır. Vatandaşa hizmet odaklı anlayışın yerleşmesidir.10 kattan fazla işlem artışına erişmişiz."

LOŞ KARANLIK BİNALARDAN İNSANI ÖNEMSEYEN MEKANLARA

Bakan Yıldırım, PTT’nin bütün işyerlerini yenilediğine dikkat çekip, "Yatırımları da 15 kat arttı. Loş, gri, karanlık renklerle insanların birbirini seçemediği moral bozucu mekanlar yerine herkesin oturabildiği sıramatikten işlem sırasını takip ettiği insanı önemseyen bir hizmet anlayışı var. Özel sektör gibi bunu 'Çok işlem yaptım çok para alacağım' anlayışıyla yapmıyorlar. Kurumlarına inandıkları güvendikleri için bunu yapıyorlar. Önemli olan bu duyguyu vermektir. Ülkemizin güvercinlerini hasretini umutlarını ileten bu hizmet ordusunu kutluyorum" dedi.

PTT 4 BİN 59 İŞYERİNE ULAŞTI

Bakan Yıldırım, PTT’nin kargo hizmetini de överek, "Şu anda PTT 4 bin 59 işyerine ulaşmış. En kabadayı bankanın şubesi 400’ü geçmez. Daha önemlisi bin 342 noktada PTT’den başka hiçbiri yok. 'Burada para var. Dükkanı hemen açayım yok' anlayışı yok. 'Hizmet mi lazım orada ben olacağım o da sosyal sorumluluktur' diyor. Evrensel hizmet yükümlülüğünü de yerine getiriyor. Şehir köy demeden tüm götürüleri dağıtıyor. Bazı özel işletmeler şehirleri tercih ediyor kırsal kesime götürmek için PTT’ye veriyor. Çünkü oraya götürmek masrafı kurtarmıyor. Bizim her şart altında kazanan değil hem kazanan hem de sorumluluğunu yerine getiren kuruluşlara ihtiyacımız var" diye konuştu.

Türkiye’nin bilişim altyapısının Avrupa’dan bile iyi olduğunu öne süren Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu konuda hiç alttan almaya niyetim yok. Bilişim altyapısı Avrupa’nın önünde. Geldiğimizde Afrika seviyesindeydi. Avrupa’da doğru dürüst iletişim kuramıyoruz. Üçüncü nesil haberleşmede Türkiye’de 34 milyon 3G var. Mobil internet sabit internet 18.5 milyona erişti. Göreve geldiğimde internetin ne olduğunu bizzat biliyorum. Çeviriyorsunuz karın gurultusu gibi ses geliyordu. Hem mobil hem sabit internete giriyor 45 milyon vatandaş. 13 milyon vatandaş, e- devlet hizmeti için siteye giriyor. 65 yaşın üzerinde kullanıcı sayısı 350 bin. Türkiye’deki değişimin boyutuna bakın. Yaş baş farkı yok. Herkes teknolojiyi yeniliği hizmetin kolaylığını tercih ediyor. Gelişen altyapıyla beraber bilgi iletişim sektöründe de gelişmeler yaşandı. 2005 yılından itibaren telekomünikasyon sektöründe tekel yok. Devletin şöyle bir refleksi var. 'Yaparsam ben yaparım yapmazsam kimseye yaptırmam' anlayışı çağdışıdır. Devlet- özel ayrımını yapmak yarışın dışında kalmak demektir."

SANAL TİCARETTE 23 MİLYAR LİRA

Bakan Yıldırım, sanal alışverişin boyutlarının çok büyüdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Kredi kartıyla ticaret 260 milyar liradır. Bunun 23 milyar lirası sanal ticaret olarak gerçekleşiyor. Ne ürünü görüyorsunuz ne tezgahtarla karşılaşıyorsunuz. Mağaza önünüze geliyor, kargoyla teslim. Ticaret sanal, teslimat gerçek. Bir yalan dünya var bir de sanal dünya var. Sanal dünya, yalan dünya gibi değil. İş eğlence alışveriş hizmet de var. Tek fark arkasında vatandaşın hayatını kolaylaştıran hizmete erişimi kalitesini artıran bir anlayış var. Tek fark bu. Ticaret Kanunu yürürlüğe giriyor. Bu sisteme dahil olanlar Bornova’nın Kazım Dirik Mahallesi’nde bir dükkan olmaktan çıkacaklar dünyanın öbür ucundaki müşteriye kadar ürünlerini gösterme fırsatına sahip olacaklar. Bunu da PTT bedava sağlıyor. Vatandaş geç kalma sen de biran önce yerini al. Sabahtan erken kalkanın anası babası ağlamaz."

Bakan Yıldırım, program sunucusunun "Siftah yapın Sayın Bakanım" demesi üzerine e- PTTAVM’ye girerek, üç boyutlu markette 1700 liralık bilgisayar satın aldı.

Bakan Yıldırım'ın alışveriş sırasında yaptığı espriler, çevresindekileri güldürdü. Yıldırım’ın "Kiminle pazarlık edeceğiz?", "PTT kartım yoksa alışveriş de yok" sözleri üzerine sunucu "Sizin krediniz sonsuz" yanıtını verdi. Bakan Yıldırım da "Milletin içinde öyle dersin dışarda tanımazsın. Ben sizi bilmez miyim?" dedi.

Bakan Yıldırım, kendisine yardım eden görevliye, "Her alışverişte seni mi çağıracağım?" dedi. Sanal markette tezgahtarla pazarlık yapmak isteyen Bakan Yıldırım, "Sorulam bakalım tezgahtar nereliymiş?" dedi. Bakan Yıldırım, aldığı bilgisayarın kendisine 4-7 gün içinde teslim edileceğini söyleyen görevliye "Ben ABD’de oturmuyorum. Türkiye içinde 7 gün çok uzun. Siz diğer kargoları 3 günde götürüyorsunuz. 3 günde teslim olmalı" dedi. Bakan Yıldırım, siteyle anlaşmalı işyeri sahiplerine anahtarları teslim etti, PTT voleybol takımına Cumhuriyet altını hediye etti.

Bakan Yıldırım, AlaçatıPort’tan yatla ayrılarak deniz kenarına yapılan evleri inceledi.