Süleyman KAYA -Çağatay KENARLI,ISTANBUL BALIKÇILARIN 3 gündür sürdürdüğü avlanma derinliğinin 18 metreden, 24 metre çıkarılması protestosu sona erdi. Teknelerle açılan balıkçılar, hale bol miktarda hamsiyle döndü. Yasağın özellikle palamut avını etkilediğini belirten balıkçılar, ‘24 metre’ kuralına tepki gösterdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metre çıkarılmasını 3 gündür protesto eden balıkçılar ilk kez açıldı. ‘Vira Bismillah’ diyerek ağlarını denize atan balıkçılar, Yenikapı Su Ürünleri Balık Hali’ne bol miktarda hamsiyle döndü. Protestonun sona erdiğini söyleyen balıkçılar metre yasağının kalkmasını istedi.

İstanbul Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Mahmut Uçan “Sıkıntımız bitmiş değil. Hamsi zaten 40-50 metre açıkta bile tutulabilen bir balık. Bizim amacımız istavrit, palamut gibi balıkları tutabilmek. Bu yıl tam palamut senesi, halkımıza ucuza palamut yedirmek istiyoruz ancak şu anki kuralla bu mümkün değil. Yasağa uymayanların tekneleri bağlanacakmış. Bu kadar insan burada ekmek yiyor. Nasıl olacak” diye konuştu. Kilosu tezgahlarda 5 TL’ye satılan hamsinin 15 kiloluk bir kasası30 TL’ye satıldı. Bu fiyatların daha da düşeceği belirtildi. İlk avlanma günü nedeniyle halde hareketli saatli yaşandı.


 


SK-ÇK (GÖ)