Son zamanlarda Google arama motorunda en çok aranan kelimelere giren 'Foton Çağı', video ve paylaşımlarla gündemden hiç düşmeyen kıyamet senaryolarına bir yenisi olarak eklendi. Foton Çağı teorisi de diğer kıyamet teorilerine benzer bir şekilde 21 Aralıkta insanlığın sonunun geleceğini işaret ediyor. Bu tür inançlarda kurtuluş noktası olarak gösterilen İzmir’in Selçuk İlçesi'ne bağlı ünlü Şirince Köyü’ne ise Tüm dünyadan büyük bir ilgi var. Turistik köyde aylar öncesinden oteller doldu. Köy esnafı o günlerde satmak için turistik malzemeler depoluyor.

Tüm dünyada büyük ilgi gören kıyamet senaryolarına bilim dünyasından önemli itirazlar var. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Astronomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Evren söylentilerin bilimsellikle alakasının olmadığını söyledi. Prof. Dr. Evren, "Ben bu tarz komplo teorilerini okumuyorum bile. Ortada dolaşan söylentiler tamamen saçmalık. Bu tarz söylentilerin bilimle ve astronomiyle uzaktan yakından ilişkisi yok. Bu iddiaları ortaya atan bilim adamlarının elinde hiç bir bilimsel veri yok. 21 Aralık astronomi için elbette önemli bir gün fakat her şey doğal döngüsünde ve daha önceki 21 Aralık'lardan farklı bir gün olmayacak" diye konuştu.

Medyanın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Evren, "Bu tarz söylentilere prim vermek yerine bilimsel gerçekliği olan bilgilere yer verilmeli. Bunlara örnek olarak Mars'ta bulunan kurumuş nehir yatakları ve Satürn 'ün uydusu Titan'da bulunan metan denizlerini söyleyebiliriz. İnsanları bilinçlendiren ve doğruya yönlendiren haberlerle medya bu görevini yerine getirmeli" dedi.



EG(İÖ/SS)