Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmesinin İzmir için en önemli çevre koruma projesi olacağını söyleyen Prof. Dr. Sıkı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazdığı mektupta şunları dile getirdi:

"İzmir'e yaptığınız ve yapacağınız projelerle ilgili sizin ve hükümette görev alan iki bakanımızın verdiği müjdeli haberler, İzmir kamuoyu tarafından takdirle karşılanmaktadır. İzmir'de yapılacak projelerle ilgili olumlu gelişmeleri İzmir'de oturan bir vatandaş ve akademisyen olarak yakından takip etmekteyim. Hükümet programında bulunan İzmir ile ilgili projeler insan refahının iyileştirilmesi ve istihdamın arttırılmasına yönelik projelerdir. Bu projelerle birlikte çevrenin korunması ve geliştirilmesine verdiğiniz önemi gösteren projeleri de gündeme getirmeniz İzmir kamuoyu tarafından takdirle karşılanacağından emin olabilirsiniz. Çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakabileceğimiz en önemli doğal mirasımız Gediz Deltasındaki İzmir Kuş Cenneti'dir. İzmir Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmesi, İzmir için en önemli çevre koruma projesidir. İzmir Kuş Cenneti Milli Park projesinin siz sayın Başbakanımız ile Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından İzmirlilere duyurulması en büyük dileğimizdir."

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir'de bir milli park ilan edilmesinin uzun yıllar ihmal edildiğini öne sürdü. Prof. Dr. Sıkı, "İzmir'e komşu illerden Balıkesir'in 2, Manisa'nın 1 ve Aydın'ın 1 Milli Parkı olduğu halde şimdiye kadar İzmir'in Milli Parkı olmamıştır. Bu durum İzmir'de Milli Park ilan edilecek yer olmadığından değil aksine daha önceki hükümetler tarafından ihmal edildiği içindir. İzmir Kuş Cenneti; bilim çevreleri tarafından rüştünü ispatlamış, yerli ve yabancı bilim insanları tarafından önemi ve değeri kavranmış, korunması ve geliştirilmesi gerektiğine inanılan Türkiye, İzmir kamuoyu ve sivil toplum kurumları tarafından da çok iyi tanınan uluslararası önemli güzel yurdumuzun sayılı sulak alanlarından biridir. Türkiye'de gözlenen 465 kuş türünden 285 farklı kuş türünün yaşadığı bu kuş türlerinden 117 türün kuluçkaya yattığı, dünyada soyları tükenen tepeli pelikan ile Türkiye'de flamingoların ürediği ikinci yer İzmir Kuşcenneti'dir. Ayrıca İzmir Kuş Cenneti 31 kuş türü için dünyada önemli kuş alanı niteliğindedir" diye konuştu.

Prof. Dr. Sıkı, İzmir Kuş Cenneti'nin önemini mektupta anlatmanın çok zor olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Sıkı, mektubunu şöyle sürdürdü:

"Siz sayın Başbakanımızın ya da Orman ve Su İşleri Bakanımızın İzmir'e gelmesi durumunda 'Dünya Kuşlarının Başkenti' İzmir Kuş Cenneti'ni yerinde sizlere takdim etmek; yıllarca İzmir Kuş Cenneti'ne hizmet eden şahsım ve Ege Üniversitesi Ornitoloji Ekibini son derece memnun edecektir. 1982 yılından beri korunması, geliştirilmesi ve yasal koruma statülerine kavuşması için uğruna 30 yıl emek ve mücadele verdiğimiz İzmir Kuş Cenneti; 1982 yılında 'Yaban Hayatı Koruma Sahası', 1985 yılında Arkeolojik Doğal Sit Alanı ve 1998 yılında da uluslararası sulak alanların korunmasına dair sözleşme olan 'Ramsar Alanı' ilan edilmiştir. Bu koruma statüleri mevcut hükümetiniz tarafından Kuşcennetinin Milli Park ilan edilmesi için hükümet olarak en önemli yasal dayanağınızdır. Sayın Başbakanım, Türkiye ve İzmir'in uluslararası platformda göğsünü kabartacak ve gelecek neslin iftihar edebileceği önemli bir alanı, İzmir Kuş Cenneti'ni Milli Park ilan ederek İzmirliler'in bu özlemini gidermenin onuru ve gururu siz sayın Başbakanımıza ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na nasip olması en büyük dilek ve arzumuzdur. İzmir Kuş Cenneti Milli Parkı'nda görüşmek üzere en derin saygılarımı sunarım."