Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan ve tepkiler nedeniyle istifa eden gazeteci-yazar ve siyaset bilimci Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Yeni Anayasa Ufku’ adı altındaki söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’nin 51 yıldır darbe anayasası ile yönetildiğini öne süren Prof.Dr. Türköne, “Bu sene bir anayasa yapmayı becerirsek bu anayasa 200 yıl sürer. Yapacağımız anayasa halkın anayasası olacak ve gelecek kuşakların kaderini yine bu anayasa ile belirleyeceğiz. Daha önceden anayasa hazırlamadığımız için biraz zorlanıyoruz. Ama bunun üstesinden gelebilecek gücümüz var.  Şu an yürürlükte olan anayasayı darbeciler yaptı. Yeni yapılacak olan anayasayı ise anayasa hukukçuları veya meclis değil, halkın kendisi yapacaktır” diye konuştu.

‘DARBEYİ TSK DEĞİL ÇETELER YAPTI’ 

27 Mayıs 1960 yapılan darbeyi Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bulunan 38 subayın yaptığını iddia eden Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne, yapılan darbeyle halka bir mesaj verilmek istendiğini belirtti. Prof.Dr. Türköne, “Yıllarca bize Adnan Menderes’in asılmış haldeki fotoğrafı gösterildi. Bu fotoğrafla bize verilmek istenen bir mesaj vardı. O mesaj da halka ‘senin iradeni yok sayıyoruzdur’ mesajıdır. Yapılan askeri darbeyi Türk Silahlı Kuvvetleri yapmadı. Silahlı Kuvvetler içinde bulunan 38 subay yönetime el koydu. Bunlar TSK içerisinde bulunan çetelerdi. Darbe sonrasında Genelkurmay Başkanı tutuklandı. 3 bin subay ve 215 general emekli edildi. Daha sonra yönetime el koyan subaylar, yeni bir anayasa yaptı. 51 yıldır devam eden bu anayasa darbecileri koruyan bir anayasa. Bu anayasa halkın tüm taleplerini ve görüşlerini hiçe sayıyor” diye konuştu.

‘ATATÜRKÇÜLÜĞÜ DARBECİLER İCAT ETTİ’ 

Askeri darbe yapanların kendi haksızlıklarını örtmek için Atatürkçülüğü ve Atatürk Milliyetçiliğini icat ederek, bu icadın arkasına sığındıklarını ileri süren Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne, 1960’ta darbe yapanların ‘İkinci Cumhuriyeti’ kurduklarını söylediklerini iddia etti. Prof.Dr. Türköne, “Akıl ve bilimden bu kadar bahseden ve vurgu yapan Atatürk’ün Atatürkçülük gibi bilimden uzak bir şeyi ifade etmesi mümkün değil. Darbeciler darbe yaptıktan sonra Atatürkçülüğü ve Atatürk milliyetçiliğini icat ettiler. ‘Atatürk milliyetçiliği nedir?’ diye çıkıp sorsanız kesin ve net bir cevap bulamazsınız” dedi. 2007 yılından bu yana Türkiye’de olumlu gelişmelerin olduğunu ifade eden Prof.Dr. Türköne, “Ülke olarak çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Geçmişte birileri kendi çıkarlarını korumak adına anayasa yapmıştı. Biz artık halkın olan ve halkın yapacağı bir anayasa için elimizden geleni yapacağız. Bütün olumsuzlukların üstesinden geleceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.



OY(MB/AAA)