Prof. Dr. Meltem Tor, Kasım ayının, 'Akciğer Kanser Farkındalık Ayı' olması nedeniyle yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin günümüzde hem erkekte hem de kadında en öldürücü kanser tipi olduğunu belirtti. Erkeklerde en sık, kadınlarda ise 4'üncü sıklıkta görülen akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tor, şöyle dedi:

"Ülkemizde saptanan hastaların yüzde 90'ı, sigara içen veya içip bırakmış kişilerdir. Pasif içicilik, ev ortamında radon gazına maruz kalınması, evde veya işyerinde asbest, radyasyon veya diğer kanserojen etkenlere maruz kalınması, akciğerlerin tiıbbi olarak radyasyona maruz kalması ve yaş da akciğer kanseri için diğer risk faktörleri olarak değerlendirilir. Akciğer kanserini önlemek için öncelikle sigara içilmemesi ve sigaranın bırakılması gerekir. En önemlisi hiç sigaraya başlamamak gerekir. Ayrıca diğer risk faktörlerinden de uzak durulması gerekir."

Akciğer kanserinin kendisini çok geç dönemde fark ettirdiğini ifade eden Prof. Dr. Meltem Tor, "Bazı kişilerde rutin check-up sırasında fark edilebilir. Bu kişilerde bazen hiçbir belirti ve bulgu olmayabileceği gibi bazı kişilerde de aylardır süren fakat önemsenmeyen belirti ve bulgular olabilir. Özellikle sigara içen kişilerin, 2-3 haftayı geçen öksürük, uzun zamandır var olan öksürüğün daha da kötüleşmesi halinde veya sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kan tükürme, açıklanamayan nefessizlik hissi veya nefes darlığı, açıklanamayan halsizlik veya yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı, geçmeyen göğüs veya omuz ağrısı varsa hiç vakit geçirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir" dedi.



EE(EE/AK)