Konya’nın Meram İlçesi'nde mesire alanında bulunan ve halk arasında 'Tavus Baba Türbesi' olarak bilinen Şeyh Tavus Mehmed El-Hindi Türbesi, özellikle Ramazan ayında dilekte bulunmak isteyenlerin ilgi odağı oldu. Duvara yazı yazılmaması konusundaki uyarıcı tabelaya rağmen türbenin duvarına genç kızların, evlenmek için yazdıkları dilekten tutun da, üniversiteye veya işe girebilmek isteyenlerin dilek yazılarıyla ve pencereye dökülen tuzla dolu.

BÖYLE DUA ŞEKLİ YOK

Türbe duvarlarındaki dilek yazılarını değerlendiren ilahiyatçı Prof. Dr. Sait Şimşek, böyle bir dua şekli olmadığını, isteğin sadece Allah’a yapılacağını belirtti. Prof.Dr. Şimşek, şunları söyledi:

“Türbe duvarına dilek yazısı yazmanın putpereslikten farkı yok. Allah'tan bir şey istediğiniz zaman, o sadece bir istek değil, bir şeye dua ediyorsanız, onu elde etmek için kendi gayretinizin olması gerekir. Dua ederse, kendisini motive eder ve dua onu harekete geçirir. Yoksa oturup ‘Allah’ım senden şunu istiyorum, bu olsun.’ Bu, dua değildir. Hele kişileri araya sokup dua etmek şirktir. Aracı kılınan kişinin iyi insan olması ya da olmaması çok önemli değildir. Aracı kılınan peygamber dahi olsa o doğru değildir. Türbe duvarına dileğin yazılması, duvardan medet ummak anlamını taşır. Duvardaki yazının o türbedeki insan tarafından algılandığını, bilindiği ve o kişinin Allah üzerinde bir etkisinin olduğunu zannediliyor. O, Allah'a aracı olursa, Allah o işi yapar gibi düşünüyor. Bu işin felsefesi var tabii ki, ama bu felsefe de müşriklerin putlara tapma felsefesinden farklı bir şey değildir."

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın ününü duyup, Hindistan’dan Konya’ya geldiği bilinen Şeyh Tavus Mehmed El-Hindi’nin türbesindeki duvarda yazılan dileklerden bazıları şunlar:

'Hayatımdaki kocayı arıyorum', 'Babama acilen bir kısmet', 'Allah’ım inşallah YGS'de 400 üstü alırım amin. Bir de kız ver bir de mutluluk bir de sağlık bir de BMW E30 olursa hayır demem', 'Selin benimle evlensin', 'Allah’ım Ayşe oğlu Cahit Veli, büyük bir aşkla bana geri dönsün, mutlu gelecek bizimle olsun amin', ‘Allah’ım, avukat olmayı nasip et', 'Justin Selena'dan ayrılsın', 'Kızıma hayırlı bir iş (biran evvel), oğlumun sınavları güzel geçsin, bir an önce okulunu bitirsin her ikisine de hayırlı iş, hayırlı eş, sonra da hepimize hayırlı eş', 'Allah’ım Gönül’e kavuşturduğun için sana duacıyım', 'Allah’ım inşallah Fikriye ye kavuşurum.'