Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği 'İşyerinde Psikolojik Taciz: Mobbing' seminerinde konuşan Prof. Dr. Murat Şen, mobbingin son beş altı yıldır kullanılan bir kavram olduğunu belirten . Mobbing, bir kişi tarafından yapılabileceği gibi bir kaç kişi tarafından da gerçekleştirilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Şen, şunları söyledi:

"Mobbingin nedeni düşünceden, inanç ayrılığından, kıskançlıktan, cinsiyetten kaynaklanabiliyor. Mobbing tanımı: Bir veya bir kaç kişi tarafından, bir diğer kişiye yönelik olarak çok değişik sebeplerle, şiddet, hakaret, küfür gibi çalışma hayatıyla bağdaşmayacak ifadeleri içeren, sistematik bir şekilde yapılan, kişiyi yıldırmaya, bezdirmeye, bıktırmaya yönelik, düşmanca ve ahlak dışı bir iletişim yönetilmesi yöneltilmesi şeklinde ortaya çıkan psikolojik baskı yöntemi ve psikolojik terördür." 

Her çalışanın mobbinge taraf ya da yapanı olabileceğini belirten Prof. Dr. Murat Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üzerinde durulması gereken birinci konu mobbingin tekrarlanan ve uzun zaman devam eden sistematik davranışlar olmasıdır. İkinci unsur ise kişilik haklarına yönelik olarak sürdürülmesi ve asıl amacı da kişiyi o ortamdan uzaklaştırmaya işyerinden ayrılmaya veya o toplum içerisindeki gurup içerisindeki kişilerden soyutlanmaya çalışılması. Bunu yaparken de hukukun ve ahlakın izin vermediği şekilde düşmanca, alaylı davranışlarla ve onur kırıcı davranışlarla yapılması önem taşıyor."



DÖ(OE/ESM)