Yıllardır İnci Kefali balığı üzerine araştırmalar yapan YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilk defa sazan balığının uçtuğunu gördüğünü söyledi. 3 yıl boyunca İnci Kefali balığının yoğun olarak üreme göçünü gerçekleştirdiği Muradiye İlçesi'ndeki Bendimahi Çayı'nda gözlem yapan Prof. Sarı, sazanların da uçtuğunu farketti.

Nisan ayı sonlarına doğru yaklaşık 2,5 milyar İnci Kefali balığının üremek için Van Gölü'ne dökülen 12 akarsuya uçarak akın ettiğini belirten YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu göç sırasında İnci Kefali'nin geçtiği bölgelerde yaşayan balıkları da etkilediğini söyledi. 3 yıl önce İnci Kefali balığı göçü sırasında sazan ve Siraz balıklarının da akarsuya karşı uçup kayalıklara tırmandığını gören Prof.Dr. Sarı, bu günden sonra araştırmalarını ve gözlemlerini sıklaştırdı.

ATLAMA DAVRANIŞINI TAKLİT ETTİLER

Gördüğü manzara karşısında şaşırdığını ifade eden Prof. Sarı, "Muradiye Bendimahi Çayı'nda sazan ve siraz balığı yaşıyordu. Yaptığım gözlemde İnci Kefali'nin göç ederken atlama davranışını sazanlar ve sirazların taklit ettiğini gördük. Sazanlar zıplayabilir. Ancak bizim burada gözlediğimiz sadece zıplama değil. Sazanlar ve sirazlar da İnci Kefali gibi şelaleye tırmanarak aynı şeyleri yapıyor. Biz sazanların akıntının tersine göç ettiğini ve zıplayarak aştığını bilmeyiz. Bununla ilgili gözlem ve bilimsel çalışma yok. Bu ilk kayıt oluyor. İnci Kefali öğretmen oldu. Birlikte yaşadığı diğer balıklara doğal engelleri nasıl aşacağını öğretti. Dünyada üreme için göç eden Somon ve İnci Kefali dışında uçan bir balık daha oldu. Onlar da sazanlar oldu" diye konuştu.