Türkiye’de ilk tam yüz ve çift kol nakli, dünyada da kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, önceki gün, Uşak'ta 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz’dan 6 saat süren operasyon ile aldığı yüzü 9,5 saat süren ameliyatla 35 yaşındaki Turan Çolak’a nakletti. İkinci tam yüz nakli ameliyatının hemen sonrasında dün sabah Ankara’ya giden Prof. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu toplantısına katıldıktan sonra akşam saat 20.30’da Antalya’ya döndü.

'GAYET GÜZEL GİDİYOR'

Prof. Dr .Ömer Özkan, Antalya'ya geldiğinde evine gitmeden önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gelerek, 4 ay önce Türkiye’nin ilk tam yüz nakli ameliyatı olan 19 yaşındaki Uğur Acar ve iki gün önce tam yüz nakli olan Turan Çolak’ı ziyaret etti. Hastane çıkışında DHA'ya konuşan Prof. Dr. Özkan, her iki hastanın da durumlarının çok iyi olduğunu söyledi. "Hastaları az önce gördüm. Gayet güzel gidiyor. Şu an bir sorunumuz yok" diyen Prof. Dr. Ömer Özkan, Turan Çolak'ın kaç gün daha yoğun bakımda kalacağına yönelik soru üzerine, buna yoğun bakımdaki arkadaşlarının karar vereceğini söyledi.

'OĞLUNU GÖRMEK HAKKI'

Ankara’da bulunduğu sırada Turan Çolak’ın annesi Necibe Çolak’ın oğlunu ziyaret için İzmir’in Kiraz İlçesi'nden geldiği ve kısa süre de olsa oğlunu yoğun bakım servisinde görme fırsatı verildiği hatırlatılan Prof. Dr. Özkan, “Haberim var, aslında hastayı bugün hiç kimseye göstermeyi planlamıyorduk. Yoğun bakım ortamı, yine de uzaktan da olsa görmesi annesinin hakkı diye düşündük. Çok kısa olmak üzere gördüler. Annesi içinde kendisi için de moral olmuştur” dedi.

UĞUR İLE TURAN KARDEŞ

Uğur Acar ve Turan Çolak’ın karşılaştırmasını yapan Prof. Dr. Özkan, “Nakillerin ikisi de o dönem en uygun olanlara yapıldı. Yeni nakil yapılan hastamız biraz daha şanslı. Çünkü daha genç bir yüz bulundu ve ona nakledildi. Tabii ki Uğur’un da çok güzel gidiyor. Artık kasları yavaş yavaş çalışmaya başlayacak. Uğur ile Turan artık kardeşler. İnşallah bundan sonra birbirlerine yardımcı olacaklar. Uğur ile az önce görüştüm, ona destek olacak inşallah. Bu da bir avantaj” diye konuştu.

ARTIK GÜLEBİLECEK

“Uğur’un mimikleri ve yüz hareketleri erken oldu” diyen plastik cerrah Özkan, “Biz farkındayız ama testlerini yapacağız. Fiziki olarak görüyoruz ama bilimsel olarak ispatı lazım. Altıncı aydan sonra çok daha farklı şeyler göreceğiz. Uğur artık kızabilecek, gülebilecek, insani yüz hareketlerini yansıtabilecek, mimiklerini kullanabilecek. Yüzü biraz daha kuvvetlenecek, gerginleşecek" diye konuştu. Prof.Dr. Özkan, Turan Çolak'ta da aynı şeylerin yaşanacağını söyledi.

KARAR SEVİNDİRİCİ

Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nda, çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır’ın ölümünde tıbbi bir eksiklik veya ihmal olmadığını açıkladığını kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:

"Biz zaten daha önceden bilgileri göndermiştik, dosyayı olduğu gibi göndermiştik. Değerlendirmişlerdi, bize soru sordular, tabii gayet doğal bir şekilde. Beklediğimiz bir şeydi. Karar aşamasını ve bildirilen sonucu net olarak okumadım ama bizim açımızdan olumluydu. Tabi hastayı kaybetmiş olmak çok kötü bir şey ama en azından bizden kaynaklanan bir hata olmadığını zaten biliyorduk, öyle bir karar verilmiş olması bizim açımızdan sevindirici. Üzücü olan hastayı kaybetmiş olmamızdı."

'TEVECCÜH ETMİŞLER'

Memleketi Haymana’daki kent meydanına adının verilmesini değerlendiren Prof.Dr. Ömer Özkan, “Orası benim doğduğum büyüdüğüm yer. Arkadaşlarımız var. Belediye başkanımız da arkadaşımdır. Sağolsun böyle bir şeye teveccüh etmişler. Biz ailece mutlu olduk. Bizim için lokal anlamda çok mutluluk verici, yaşarken böyle bir şey olması. Biraz da kafayı dinleyelim diye gitmiştik ama şansımıza hastamız için böyle bir fırsat çıktı, erken döndük" diye konuştu.