Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 15 Mayıs tarihinde Türkiye'de ikinci tam yüz nakli yapılan 35 yaşındaki Turan Çolak'ın son durumunu değerlendiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada sayısı 24'e ulaşan yüz nakilleri arasında Turan Çolak'a yapılan naklin daha komplike olduğunu söyledi. Çolak'ta kulak, göz kapakları, gözyaşı kanalları ve saçlı deri gibi öne çıkan kozmetik alanlar olduğunu, tüm bunlar bir araya geldiğinde yüz naklinin daha geniş bir alanda uygulandığını anlatan Prof. Dr. Özkan, bu nedenlerden dolayı 'A plus' diye nitelendirilebilecek bir nakil gerçekleştirdiklerini belirtti.

Turan Çolak'a yapılan naklin dünyadakilerle mukayese edildiğinde önemli bir avantajı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, şöyle konuştu:

"Her hasta için her parça çok değerlidir. Burun yoksa burun, kulak yoksa kulak değerlidir. Ama tamamı yoksa, tamamının olması gerekir. Bir parçasını yaptıktan sonra diğerini eksik bırakmak o hastayı mutsuz eder. O nedenle Turan'ın bir avantajı oldu. Ne eksikse o yapıldı. Her yüz nakli diğerinden farklı oluyor. Hepsi birbirinden değerli. Dünyada şu an 24 nakil yapıldı. Turan'ın ihtiyacı olan her şey yapıldı. Yüzün görünen komponentleri düşünürseniz ve yüzün tüm derisi, kaslar, burun, göz kapakları, göz yaşı kanalları, sağ kulağı ve saçlı derinin büyük kısmını içerecek şekilde Turan'a bir nakil yapıldı. Şu ana kadar bildiğim kadarıyla yüzölçüm olarak ve görünen kozmetik kısım itibariyle bu büyüklükle bir yüz nakli yok. Turan bu konuda avantajlı. Bundan sonra şunu da yapalım, şunu da düzeltelim diyeceğimiz bir eksiği kalmadı. Hayatına böyle devam edecek. Biz zaten beğendik. İnsanlar da ilk görüntüsünü beğenmişti. Tam olarak gösterdiğimizde herkes beğenecek."

'TURAN'IN AMELİYATINA 'A PLUS' DEDİK'

Prof. Dr. Ömer Özkan, Fransa'da ve İspanya'da yapılan yüz nakillerinin yanında ABD'de yapılan naklin çok beğenildiğinden söz etti. Prof. Dr. Özkan, "Amerika'dakini ben de hakikaten çok beğendim. Kompenentleri güzel oturmuş, erken dönem sonuçları ileride çok daha iyi olabileceğini gösteriyor. Ama oradaki hastada gözyaşı kanalı hastanın kendi gözyaşı kanalı ve göz kapağı. Bizim hastamız açısından biraz daha zorlu bir durum var. Bunların hepsi biraz daha dikkat gerektiriyor, olayın boyutunu biraz daha büyütüyor. Ama düşünürseniz biz buna zaten 'A plus' dedik. İnşallah başarılı olursa, sonuçları da iyi olursa öyle olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

TURAN YENİ YÜZÜNÜ HAFTA SONU GÖREBİLİR

Turan Çolak'a yapılan ameliyatın ardından yaklaşık 3 hafta geçtiğini ve herşeyin yolunda gittiğini vurgulayan Prof. Dr. Ömer Özkan, Turan Çolak'a yeni yüzünü bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında göstermeyi planladıklarını aktardı. Turan Çolak'a yeni yüzünü göstermek için ya göz kapaklarına askı uygulama yöntemi ile ya da elle göz kapaklarını açarak göstermeyi seçebileceklerini kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Yüz felci olan birçok hastamıza uyguladığımız metotlar var. Yüzdeki ödemlerin durumuna göre bunu gözden geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

YÜZ NAKLİ İÇİN SIRADA 3 HASTA VAR

Yüz nakli bekleyen hasta sayısından da sjz eden Prof. Dr. Özkan, yoğun başvuru içerisinden çeşitli kriterler çerçevesinde eleme yaptıklarını ifade etti. Yüz naklinde çok fazla 'hengame' yapmamak gerektiğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, "Şu an beklettiğimiz 3 hasta var. Bunu bakanlığa da bildiriyoruz. Yüz naklindeki ilk heyecan olmayacak ama bundan sonra daha rafine daha ihtiyacı olan hastalara yapmakta fayda var. Ülkemizde bu ameliyatların başarılı yapıldığını gösterdik zaten" dedi.

Prof. Dr. Özkan, Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan 20 yaşındaki Uğur Acar ile 35 yaşındaki Turan Çolak'ı da en kısa zamanda bir araya getireceklerini ve Uğur'un Turan'a tecrübelerini aktaracağını söyledi.