Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Hacettepe Üniversitesi'nde (HÜ) yapılan yüz ve uzuv nakilleriyle ilgili basında yer alan tartışmaların kendisini üzdüğünü söyledi. HÜ'de yapılan nakillerle ilgili sürekli konunun içine çekilmeye çalışıldıklarını aktaran Prof.Dr. Özkan, "Biz başarılı olmalarını umut ediyorduk, hala da ediyoruz. Çünkü hastaları var. Onlara başarılar diliyoruz. O olayın tamamen dışındayız. Herkes kadar da başarılı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

POLEMİKLER SON BULMALI

Basında Hacettepe ve Akdeniz üniversiteleri arasında rekabet olduğu yönünde iddiaların yer almasına çok üzüldüğünü vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan, şöyle dedi:

"Böyle bir bilimsel rekabet her zaman olur, ama işin içine olduğu gibi çekilmek, en ufak bir yorumdan başka bir anlam çıkarmak, beni üzüyor. Benim rekabet içinde olduğumuza dair bir açıklamam da yok. Öyle birşey yok zaten. Onların başarısızlığını istemek gibi birşey de olamaz. Rekabet dediğiniz, zarar vermek anlamına gelir. Biz en az bizim kadar başarılı olmalarını istiyoruz. Artık bu polemiklerin de bir an önce bitmesini istiyoruz. Bu olayların tartışma ortamı, bir sıkıntı varsa bilimsel kurullar, gerekli mercilerdir. Basın önünde olmaması gerekiyor."

HER İKİ HASTA DA GAYET İYİ

Türkiye'nin ilk yüz nakilli hastası Uğur Acar ile çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın sağlık durumlarına ilişkin değerlendirmede de bulunan Prof. Dr. Özkan, her iki hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu, Uğur Acar'ın yaşayacağı yere adapte olması ve 45 günlük tıbbi sürecin tamamlanması açısından bekletildiğini aktardı. Uğur Acar'ın taburcu edilmesinden 2 hafta sonra Atilla Kavdır'ı taburcu etme düşüncesinde olduklarını anlatan Prof. Dr. Özkan, her iki hastanın da fizik tedavilerine başlandığını kaydetti.

RENK FARKLILIĞI OLABİLİR

Hastaların kullandığı ilaçların dozlarını düşürmeye başladıklarını ve bundan sonra böbrek nakli olmuş gibi normal ilaç almaya devam edeceklerini vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan, şöyle dedi:

"Nakledilen uzuvlar ile hastaların vücutlarında deri ve renk farklılığı olabilir. Ancak 1 yılın sonunda renk tamamen normale yakın olacak. Atilla Kavdır'da fonksiyonlar epey işine yarayacak duruma gelecek. 3-4 aydan önce hisler ilerlemez. En az 1 yılı bulur. Uğur Acar'ın mimikleriyle ilgili ilk cevabı ise 3'üncü ayda alırız diye düşünüyorum. Hastaların genel durumu şu an için beklediğimiz gibi. Atilla'da bacağı almamız bizi biraz geri atmıştı. Ama şu anda Atilla'da da en ufak bir sorun kalmadı. Tüm sistem bulguları tamamen doğal. 15-20 gün sonra taburcu ederiz."

NAKİLLER DEVAM EDECEK

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, ilerleyen dönemde donör çıkması halinde yüz ve uzuv nakillerine devam etmek istediklerini sözlerine ekledi.