AÜ Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TÖMER) Antalya Şubesi'nde Türk ve yabancı öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere yaptığı ameliyatları ve uzuv naklini anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin mikrocerrahiyi en iyi uygulayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Dünyada 70'e yakın kol nakli, 23 de yüz nakli yapıldığını belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, bu rakamların daha da artacağını aktardı.

İLK NAKİL ÖNÜMÜZÜ AÇTI

Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerinin 2006 yılında Sağlık Bakanlığı'na yaptıkları başvurusu sonrası gerçekleştiğini dile getiren Prof. Dr. Özkan, "Biz bu işi yapabilmek için 2006 yılında başvurduk. 25 Eylül 2010'da da özel izinle Cihan Topal'a Türkiye'nin ilk çift kol naklini yaptık. Bu ameliyatın başarılı olması önümüzü açtı. Bunun sonucunda birçok ülkede olmayan bir mevzuata kavuştuk. Rahim nakli de başarılı olursa mevzuata girecek. Nakil sayısı da artacak" diye konuştu.

ÖZKAN'A TEŞEKKÜR PLAKETİ

Prof. Dr. Özkan konuşmasının ardından, TÖMER'de eğitim aldıktan sonra Türkçe öğrenen yabancı uyruklu öğrencilerin sorularını yanıtladı. 'Bu nakilleri neden yaptınız', 'Hangi ameliyatınız daha başarılı oldu', 'En riskli ameliyatınız hangisiydi' şeklinde soruların yöneltildiği Prof. Dr. Ömer Özkan, öğrencilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Etkinliğin sonunda TÖMER Antalya Şubesi İdari Koodinatörü Alkım Kepir tarafından Prof. Dr. Özkan'a teşekkür plaketi verildi. Öğrenciler de Prof. Dr. Özkan ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

ATİLLA TIRNAKLARINI KESTİ

Toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Ömer Özkan, 21 Ocak'ta yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar ile çift kol nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'ın sağlık durumları hakkında bilgi verdi. Atilla Kavdır'ın tırnaklarını kesebildiğini, Uğur Acar'ın ise yeni yüzüyle sıcak ve soğuğu algılamaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Atilla'da hareketler başlayınca sinir testlerini birkaç haftaya kadar yaparız. Uğur'da his başladığını kendisi de söylüyor. Ama mimik hareketlerini görme şeklinde değil de testlerle bunu fark etmeye başladık. Mimik hareketleri kısmen başladı" ifadelerini kullandı.

Yüz naklinde sayıyı mümkün olduğunca azaltmaya çalıştıklarını ve en çok ihtiyacı olan hastaları kriterlere koymaya çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, kol ve bacak nakli için bekleyen hasta sayısının 40, yüz nakli için bekleyen hasta sayısının ise 15 olduğunu aktardı.

SÖZÜN BİTTİĞİ YER ARTIK

Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakli ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dün Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçakla yaralanmasının ardından hayatını kaybeden 30 yaşındaki Uzman Doktor Ersin Arslan'ın başına gelenlerle, "Buna söylenecek hiçbir şey yok. Sözün bittiği yer artık. Mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Herkes kadar çok üzüntülüyüz. Ama bizim üzüntümüz daha fazla. Bir mesleğin bu hale gelmemesi gerekiyor" dedi.

DOKTOR HASTA İLİŞKİLERİ NORMALE DÖNMELİ

Hastaların hakları olduğu kadar doktorların da haklarının bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özkan, "Doktorlar da halkın içinde. Bir burun ameliyatında ölen bir hasta da olabilirdi. Ama bunu hiçbir doktor kötü niyetle yapmaz. Hatası varsa, kanunlar önünde cezası vardır. Ama bunun cezasını siz veremezsiniz. Biz de hiçbir insana ceza veremeyiz. Ben kızdığım bir hastaya ameliyatta ekstra bir iz yaratabilir miyim, böbreğine zarar verebilir miyim? Böyle bir şey yok. Doktor hasta ilişkilerinin eskiye dönmesini istiyoruz. Doktor hasta ilişkilerinde hafif bir kopma var. İnşallah tamir olur. Ama dünkü olay çok acı" ifadelerini kullandı.