Türkiye'nin ilk yüz ve ikinci çift kol ameliyatlarını gerçekleştiren AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, 21 Ocak'ta çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın istemesi ve uygun donör bulunması halinde, yeniden bir bacak nakli yapabileceklerini anlattı. Bu konuyu bilimsel kurullarda tartışacaklarını dile getiren Prof.Dr. Özkan, "Eğer uygun bir aday olursa, hastamız da uygun olursa neden olmasın. Atilla'nın önceliği kollarıydı. Şu anda bir miktar yorulduğunu düşünüyorum. Kolları üzerinde odaklansın, hayatına devam etsin" diye konuştu.

Kollarında sinir iyileşmesi süren Atilla Kavdır'ın 1 yıl boyunca devam edecek sürecin ardından ellerini rahatlıkla kullanabilecek hale geleceğini vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan, "Önümüzde çok güzel bir örnek olarak Cihan Topal var. Şu an üçüncü aydayız. Bu aydan sonra ilaç dozları azalacak. 2- 3 yıl boyunca da Atilla'nın ince hareketleri yapabileceğini umuyoruz" dedi.

KOLLARDA RİSK GÖRMÜYORUZ

Nakil yapılan bacağın ameliyattan 16 saat sonra kan dolaşımı sıkıntısı nedeniyle alındığını hatırlatan Prof. Dr. Özkan, şöyle dedi:

"O risk her ameliyatta var. Gerekirse kolları da alırdık. Önemli olan hastanın sağlığı. Ama ona gerek duyulmadı. Bundan sonra o riski görmüyoruz. Sonuçta bunlar büyük ameliyatlar, herşey olabilir. Atilla'da öyle bir risk görmüyoruz. Bundan sonrası için yakın takip olacak. Antalya'da olmaları büyük avantaj. Antalya'daki hastaları istediğimiz zaman kontrol ederiz, risk daha az olur."

OTOMOBİL KULLANABİLECEK

Atilla Kavdır'ın bundan sonra günlük hayatını rahatlıkla devam ettirebileceğini, kıyafetlerini giyebileceğini, otomobil kullanabileceğini ve temizliğini yapabileceğini dile getiren Prof. Dr. Özkan, sağ kolda his ve karıncalanmaların başladığına vurgu yaptı. Bunların normal sinir iyileşmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Yavaş yavaş hareketler de başladı. Sinire yakın kasların hareketleriyle ilgili ileride daha ince hareketleri olsun diye bekleyeceğiz" dedi.

ELEKTRİK TELLERİNE VURUNCA

Uşak'ta intihar eden 39 yaşındaki Ahmet Kaya'dan alınan iki kolun nakledildiği Atilla Kavdır, Kepez İlçesi'ne bağlı Altıayak Mahallesi'nde oturuyor ve Kepez Belediyesi'nde işçi olarak çalışıyor. 11 yaşındayken evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri uçurtmak için demir sopa ile tellere vurduğuğunda elektrik akımına kapılan Kavdır'ın iki kolu, dirseğin 7 santimetre altından, sağ bacağı da diz üstünden kesilmişti. Kavdır'ın 10 yaşında kızı ve 17 yaşında oğlu bulunuyor.