Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, geçen yıl Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından startı verilen 'Afet Zararlarını En Aza İndirme Amacıyla Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nin tanıtımı amacıyla Ordu'ya geldi.

Vali Orhan Düzgün'ü ziyareti sırasında 17 Ağustos'un unutulmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "17 Ağustos ülkemizde bir milat oldu. 17 Ağustos'a kadar ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini yok varsaydık. O yok varsayımdan dolayı inanılmaz derecede kötü yapılaştık ve de bunun bedelini başta 17 Ağustos olmak üzere onu takip eden süreçlerde çok çok ağır bir şekilde ödedik. Bu tabi bizim kaderimiz olmaması gerekir" dedi.

Proje kapsamında İstanbul ve Düzce'yi pilot il olarak seçtiklerini belirten Prof. Dr. Işıkara, şunları söyledi:

"İstanbul'da potansiyel bir deprem tehlikesi var. Hergün bir gün daha bu depreme yaklaşıyoruz. Er veya geç olacak ama ne zaman olacak onu bilmiyoruz. Canın pahası yok. Dolayısıyla her can bizim için çok kıymetli. Bunu en aza indirmenin yanı sıra bizde afetler çok ağır ekonomik kayıplara neden oluyor. 17 Ağustos'un bu ülkeye maliyeti 24,5 milyar dolar. Onu takip eden süreçte girdiğimiz ekonomik krizin başlangıç noktası da 17 Ağustos. Biliyorsunuz o maddi zararı, tabi canı geri getirmek mümkün değil. O maddi zararı en azından iyileştirebilmek için ilk bedelli askerlik o zaman çıktı. Cep telefonlarımıza yüzde 25 zam yapıldı. Hiçbir zaman geri alınmadı ama geçen gün Ulaştırma Bakanımızdan müjdeli bir haber, yani bu yüzde 25'i geri çekeceğiz haberi geldi. Dolayısıyla bu proje, her açıdan önemli oluyor."

VALİ'NİN HEDİYESİ PROF. DR. IŞIKARA'YI GÜLDÜRDÜ

Ordu Valisi Orhan Düzgün daha sonra Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya üzerinde Ordu Valiliği ve 'Oksijen Şehri Ordu' logosu bulunan özel ambalajlı fındık hediye etti. Vali Düzgün, "Hocam siz bu gönüllü çalışmalarınızla beraber, 70 yaşınızı aşmanıza rağmen Türkiye'nin dört bir tarafını geziyorsunuz. Allah size güç ve kuvvet versin. Sadece Türkiye'de değil dünyada fındığın önemli bir kısmı Ordu'da üretiliyor. Fındıkta bildiğiniz gibi enerji deposudur. Size bu fındık paketini takdim etmekten mutluluk duyuyorum" dedi. Prof. Dr. Işıkara da gülümseyerek, "Çok fazla enerji vermesin ondan sonra dokunabilir" dedi. Vali Düzgün de "Günde 1 avuç hocam, üzerine yazdık hergün 1 avuç" dedi.



EK(İS/SS)